Αύξηση ενδιαφέροντος για το νέο πρόγραμμα στέγασης και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Αύξηση ενδιαφέροντος για το νέο πρόγραμμα στέγασης και αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Αυξημένο ενδιαφέρον διαπιστώνεται για το σχέδιο «Σπίτι μου 2», όπως προέκυψε από τις συζητήσεις που έγιναν στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από τις 09 έως τις 12 Απριλίου. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ισμήνη Παπακυρίλλου, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 550 εκατ. ευρώ από τα 2 δισ. ευρώ που διατίθενται για το πρόγραμμα αγοράς πρώτης κατοικίας. Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη του κόσμου να αποκτήσει τη δική του κατοικία, με 4.600 πολίτες να έχουν ήδη λάβει την πρώτη έγκριση. Εντυπωσιακό είναι ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου.

Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα μιας καλής γεωγραφικής κατανομής, καθώς το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Τα κίνητρα που προσφέρονται, όπως αυτά για τρίτεκνες οικογένειες, φαίνεται να έχουν αντίκτυπο καθώς 368 οικογένειες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει και για περιοχές εκτός αστικών κέντρων όπως ο Έβρος και η Ορεστιάδα.

Μια άλλη πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», το οποίο προσφέρει την ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με έγκριση άτοκων δανείων ύψους 20 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα εργαζομένους και κύκλο εργασιών κάτω από 2 εκατ. ευρώ συνεχίζουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω του ΤΕΠΙΧ, με προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει απορροφηθεί ήδη πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει δεσμευτεί 1,3 δισ. ευρώ για την προσιτή στέγαση. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση αυτή απαιτούσαν αρκετούς μήνες, προκειμένου να κάμπτεται η επιφυλακτικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που έχει υποβάλει πέντε αιτήματα πληρωμής και έχει λάβει το 31% από το σύνολο των 36 δισ. ευρώ.

Ο Καβαλάκης πρόσθεσε ότι η απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης διαχωρίζεται σε επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια, με τις πληρωμές των επιχορηγήσεων να ανέρχονται στο 33% των ενταγμένων έργων και 423 δάνεια να έχουν ήδη χορηγηθεί. Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο απευθύνονται στην πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ το 50% των δανείων έχει δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα που επιτάσσει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αυστηρά, απαιτώντας την υλοποίηση των δράσεων έως το τέλος του 2026. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα να αναγκαστούν να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top