Ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου και οι προσδοκίες για τιμές και κατανάλωση στην ελαιοκομική χρονιά 2024 – 2025

Ανάκαμψη της παραγωγής ελαιολάδου και οι προσδοκίες για τιμές και κατανάλωση στην ελαιοκομική χρονιά 2024 – 2025
Η παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου ελπίζει σε μια ανάκαμψη της παραγωγής κατά την ελαιοκομική χρονιά 2024 – 2025, με την προσδοκία ότι αυτό θα οδηγήσει σε πτώση των υψηλών τιμών που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 31%, επιστρέφοντας σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Οι φθινοπωρινές προοπτικές της Κομισιόν υποδεικνύουν ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα ελαιολάδου θα έχει ως αποτέλεσμα σταδιακή μείωση των τιμών, με την κατανάλωση να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 7%.

Ο Γιώργος Γκούμας, μέλος της Agrexpo SA, επισημαίνει ότι, παρά τις ενδείξεις για μια καλύτερη χρονιά, είναι δύσκολο να γίνει ακριβής πρόβλεψη λόγω των καιρικών συνθηκών. «Όλοι περιμένουν αύξηση της παραγωγής, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε. Η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη από άποψη παραγωγής, με τις τιμές του παλιού ελαιολάδου να κυμαίνονται γύρω από τα 7€, ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας κοστίζει περίπου 7,20€.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί φέτος είναι ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα ελιών αλλά λίγη παραγωγή λαδιού, αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας που επηρεάζει τα δέντρα και τους καρπούς. Η αναλογία που έχει υπολογιστεί είναι 10 προς 1, δηλαδή χρειάζονται δέκα κιλά καρπού για να παραχθεί 1 κιλό ελαιόλαδο.

Οι πρώτες ποσότητες ελαιολάδου αναμένονται να είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως την ποικιλία μαυρολίσιο από την περιοχή της Ηλείας. Η βασική ποικιλία κορωνέικη από τη Μεσσηνία θα ξεκινήσει την παραγωγή στα μέσα Νοεμβρίου. «Ελπίζουμε να έχουμε μια καλή ποιότητα», τόνισε ο Γκούμας, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να αυξηθεί η παραγωγή για να καλυφθούν οι ζημιές από την προηγούμενη χρονιά.

Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν καθοριστικός παράγοντας για την παραγωγή, καθώς η ζέστη και η ξηρασία είναι πηγές ανησυχίας για τους παραγωγούς. «Ο καιρός είναι ζεστός και η ξηρασία μας ανησυχεί πολύ», κατέληξε ο Γιώργος Γκούμας.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top