Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά, καθώς η χώρα πέρασε από το να είναι «παραβάτης» δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε «υπόδειγμα» εντός της ευρωζώνης. Το 2009, η Ελλάδα κατέγραφε δημοσιονομικό έλλειμμα 15,2% του ΑΕΠ, γεγονός που προκάλεσε την ελληνική κρίση δημόσιου χρέους. Από το 2020 και μετά, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά περισσότερες από 55 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 154% του ΑΕΠ.
Ο Υπουργός Χατζηδάκης έχει προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων συνολικού ύψους 7,93 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και προγραμματίζει να αποπληρώσει επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ φέτος. Οι φορολογικές αρχές έχουν επίσης επιτύχει σημαντικές προόδους στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάτι που έχει συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.
Τα πρόσθετα έσοδα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης και την παροχή κινήτρων στους πολίτες ώστε να αποφεύγουν τις πληρωμές με μετρητά. Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει φορολογική λοταρία για τους καταναλωτές που πληρώνουν με κάρτα, προσφέροντας κίνητρα και για τη συλλογή εσόδων.
Ο Υπουργός Οικονομικών προγραμματίζει περαιτέρω μειώσεις φόρων, ιδιαίτερα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, επηρεάζοντας περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογουμένους. Οι αποφάσεις αυτές αναμένονται τον Σεπτέμβριο. Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθήσει την κατάσταση των εσόδων πριν προχωρήσει σε οριστικές ανακοινώσεις. Όλα αυτά γίνονται ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2027 στην Ελλάδα.
Πηγή: newsbomb.gr