Φορολογικές Παγίδες και Γονικές Παροχές: Οδηγός για την Αποφυγή Τεκμηρίων

Φορολογικές Παγίδες και Γονικές Παροχές: Οδηγός για την Αποφυγή Τεκμηρίων
Κάθε χρόνο, ένας στους τέσσερις φορολογούμενους αντιμετωπίζει την παγίδα των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα να φορολογείται για εισοδήματα που είναι μεγαλύτερα από τα πραγματικά του. Ιδιαίτερα οι φορολογούμενοι που αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία ή αποκτούν ακίνητα μέσω γονικής παροχής ή κληρονομιάς βρίσκονται σε αυτή τη δυσμενή θέση. Το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από αυτές τις πράξεις μπορεί να υπερβαίνει το πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου.

Οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, καθώς τα τεκμήρια περιλαμβάνουν και το τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο υπολογίζεται από την επιφάνεια του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων όπως αποθήκες ή γκαράζ. Η τεκμαρτή δαπάνη υπολογίζεται βάσει του συνολικού ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο, και αν προκύψει μεγαλύτερο ποσό κατά τον έλεγχο, αυτό θα ληφθεί υπόψη.

Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να παρακαμφθούν τα τεκμήρια και να φορολογηθούν οι φορολογούμενοι σύμφωνα με το πραγματικό τους εισόδημα. Ένας από αυτούς είναι η γονική παροχή ή δωρεά χρημάτων. Οι χρηματικές γονικές παροχές είναι αφορολόγητες έως 800.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στο ίδιο έτος απόκτησης του ακινήτου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου. Η δήλωση για τη χρηματική γονική παροχή πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024 μέσω της πλατφόρμας myProperty. Η ΑΑΔΕ διευκολύνει τους φορολογούμενους, απαλλάσσοντας τους από την υποχρέωση να επισυνάπτουν αποδεικτικά για τις τραπεζικές συναλλαγές.

Η ΑΑΔΕ θα ελέγξει τις συναλλαγές μέσω των στοιχείων που θα αποστείλουν οι τράπεζες. Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή και ο φορολογούμενος δεν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η Εφορία μπορεί να επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ της γονικής παροχής, με συντελεστή που κυμαίνεται ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας (10%, 20% ή 40%).

Για να υπολογιστεί η τεκμαρτή δαπάνη απόκτησης ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης, υπό τον όρο ότι το σύνολο του τιμήματος έχει καταβληθεί. Διαφορετικά, η δαπάνη κατανέμεται στα φορολογικά έτη σύμφωνα με τις δόσεις που καταβάλλονται. Αν η κατασκευή του ακινήτου διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος, το ποσό δαπάνης υπολογίζεται ανά έτος βάσει του κόστους ανέγερσης.

Τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται για επισκευές και συντηρήσεις δεν υπολογίζονται ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, εκτός αν αφορούν προσθήκες ή επεκτάσεις. Επίσης, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, η δαπάνη κατανέμεται ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top