Η Ελλάδα Καταγράφει Ιστορική Μείωση Δημόσιου Χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ελλάδα Καταγράφει Ιστορική Μείωση Δημόσιου Χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ελλάδα σημείωσε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μείωση του δημόσιου χρέους, κυρίως στα τέλη του 2024. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,3 μονάδες από το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους έως την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Αντίθετα, το χρέος στην ΕΕ παρουσίασε αύξηση κατά 0,2 μονάδες, με μόλις 11 χώρες να καταφέρουν να βελτιώσουν την αναλογία χρέος-ΑΕΠ. H Κύπρος ακολούθησε με μείωση 8,6 μονάδων, ενώ η Κροατία σημείωσε μείωση 4,3 μονάδων.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο τέλος του 2024 ανήλθε στο 153,6% του ΑΕΠ, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία από τα μέσα του 2021, όταν οι έκτακτες δαπάνες λόγω της πανδημίας επιβάρυναν σημαντικά την οικονομία. Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δημόσιο χρέος παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό σε απόλυτους αριθμούς γύρω από 364 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την κορυφή της πανδημίας. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να βελτιώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ μέσω της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, την ώρα που πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες υφίστανται προκλήσεις.

Η συνέπεια αυτής της διαχείρισης αποτυπώνεται στην επίτευξη ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος 4,8% του ΑΕΠ το 2024. Αυτό προσέφερε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προγραμματίσει την επιστροφή ενός ενοικίου ετησίως για τους ενοίκους κύριας και φοιτητικής κατοικίας, την χορήγηση ετήσιας ενίσχυσης 250 ευρώ σε ευπαθείς ομάδες και την αύξηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχους για περιορισμό του δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2027 και στο 120% μέχρι το 2030.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top