Κατάργηση των Τεκμηρίων Διαβίωσης για Δίκαιη Φορολογία: Σχέδια και Προβληματισμοί μέχρι το 2027

Κατάργηση των Τεκμηρίων Διαβίωσης για Δίκαιη Φορολογία: Σχέδια και Προβληματισμοί μέχρι το 2027
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα φυσικά πρόσωπα και του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους μέχρι το 2027. Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Γιάννη Χατζησαλάτα, τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και άδικα, καθώς από την εγκαθίδρυσή τους το 1977 υποτίθεται ότι στόχευαν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά τελικά πλήττουν κυρίως τους ειλικρινείς φορολογούμενους, όπως μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ο Γιάννης Χατζησαλάτας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αδικία του συστήματος, αναφέροντας ότι πάνω από 571.000 μισθωτοί, 542.000 συνταξιούχοι, 389.000 εισοδηματίες και 146.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πιαστεί στη “παγίδα” των τεκμηρίων. «Ένας στους τέσσερις φορολογούμενους φορολογείται βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, με συνολικό επιπλέον εισόδημα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτούς, καλούνται να πληρώσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ», είπε.

Ο κ. Χατζησαλάτας εξήγησε επίσης ότι τα τεκμήρια διαβίωσης προέρχονται από την αδυναμία του κράτους να πραγματοποιεί αποτελεσματικούς ελέγχους. Τα ποσά που καθορίζουν για τα έξοδα διαβίωσης, όπως αυτά της κατοικίας και του αυτοκινήτου, συνήθως καταλήγουν σε υπερβολικές φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς το κράτος θεωρεί πολλές φορές ότι ο φορολογούμενος έχει διπλάσια έξοδα από αυτά που μπορεί στην πραγματικότητα να έχει.

Κατά την άποψή του, η λύση που προτείνεται με τη μείωση κατά 30% δεν είναι αρκετή. «Σε μια εποχή ψηφιακού κράτους, τα τεκμήρια θα έπρεπε να καταργηθούν εντελώς», τόνισε. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συνέχιση των τεκμηρίων αντικατοπτρίζει την αδυναμία του κράτους να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξή τους δεν έχει λογική σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top