Καθορισμός Κατώτατου Μισθού για το 2025 και Νέες Ρυθμίσεις στην Εργασία

Καθορισμός Κατώτατου Μισθού για το 2025 και Νέες Ρυθμίσεις στην Εργασία
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2025, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να προτείνουν τα μέλη που θα συμμετάσχουν στις Επιτροπές διαβούλευσης. Συγκεκριμένα, θα συγκροτηθεί μια Επιτροπή Διαβούλευσης, αποτελούμενη από πέντε εκπροσώπους οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.). Σημαντική είναι η συνθήκη ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα, αποφεύγοντας την κατάθεση ξεχωριστών προτάσεων, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Παράλληλα, θα συσταθεί μια πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή με ανεξάρτητους ειδικούς σε θέματα οικονομίας, οι οποίοι θα προταθούν από το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους, που θα ληφθούν υπόψη για την αύξηση του κατώτατου μισθού του 2025, προτού ακολουθήσει η εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η κυβέρνηση δεσμεύεται να φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ έως το 2027, κάτι που αντιστοιχεί σε συνολική αύξηση 46,2% από το 2019. Αυτή τη στιγμή, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ από 650 ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση 28%. Επίσης, από φέτος, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο εξισώνεται με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, με οριζόντια αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.

Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα υπάρξει και μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις μέσω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που αναμένεται να γίνουν σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2027, μετά από μείωση 5,4 ποσοστιαίων μονάδων από το 2019 έως το 2025.

Από τα μέσα του 2027, θα εφαρμοστεί νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού, που θα συνδέει τις αυξήσεις με την οικονομική ανάπτυξη. Η ετήσια αύξηση θα συνδέεται με την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και την αύξηση της παραγωγικότητας. Ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων στοχεύει στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα και θα υιοθετήσει έναν μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, έμπνευση του οποίου είναι το γαλλικό μοντέλο. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται και ότι θα προστατεύει τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι πλέον θα επωφελούνται από τις εκάστοτε αυξήσεις.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top