Επιπλέον, η μέση ηλικία κατά την οποία οι ασφαλισμένοι σε διάφορα επαγγέλματα ξεκινούν να λαμβάνουν σύνταξη διαφέρει σημαντικά. Οι εργαζόμενοι σε τεχνικά επαγγέλματα αποχωρούν σε μέση ηλικία 59 ετών, ενώ οι αγρότες συνταξιοδοτούνται στην πιο προχωρημένη ηλικία των 65,6 ετών. Όσον αφορά τους υπαλλήλους γραφείου, η μέση ηλικία συνταξιοδότησής τους είναι 60,4 έτη.
Σημαντικά είναι και τα ποσοστά πρόωρης συνταξιοδότησης. Το 11,6% των ασφαλισμένων επιλέγει τη μειωμένη σύνταξη, με το 77,3% να αποχωρεί μόλις αποκτήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ενδεικτικά, το 71,9% των συνταξιούχων γηρασμένων σταμάτησε να εργάζεται με την απονομή της σύνταξης, ενώ το 4,9% επανήλθε στην εργασία είτε από ανάγκη είτε για οικονομικά οφέλη.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί συνταξιούχοι φεύγουν νωρίτερα από τα επίσημα όρια συνταξιοδότησης (62 και 67 ετών), αυτό μπορεί να αποδοθεί στις ευνοϊκές διατάξεις που προϋποθέτουν τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως οι διατάξεις για μητέρες με ανήλικα τέκνα και η δυνατότητα πρόωρης εξόδου που προσφορά η 35ετία.
Επιπλέον, οι οικονομικοί λόγοι φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας που κινητοποιεί τους συνταξιούχους να επανέλθουν στην αγορά εργασίας, με το 32,9% να αναφέρει ανάγκη για επιπλέον εισόδημα. Σημαντικός αριθμός γυναικών (43,0%) δεν προχωρά σε καμία ενέργεια για την κατοχύρωση του δικαιώματος σύνταξης, γεγονός που δείχνει τη διαφορά προσέγγισης μεταξύ των φύλων όσον αφορά την προετοιμασία για την απονομή σύνταξης.
Πηγή: newsbomb.gr