Ο «Φάρος» θα λειτουργήσει ως κόμβος καινοτομίας και θα στηρίξει τις ελληνικές startups και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ανάπτυξη προϊόντων που απευθύνονται σε διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αξιοποίηση του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», ο οποίος θα προσφέρει την αναγκαία υπολογιστική ισχύ για την εκπαίδευση και εφαρμογή προχωρημένων μοντέλων AI, επιτρέποντας την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων και τη διενέργεια πολύπλοκων αναλύσεων σε πραγματικό χρόνο.
Ο καθηγητής ανέλυσε τη δυνατότητα του «Δαίδαλου» να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των τεχνολογικών λύσεων στο ελληνικό Δημόσιο και τόνισε την αξία της εκπαίδευσης των μοντέλων με ελληνικά δεδομένα, κάτι που θα βελτιώσει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων και θα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του AI Factory, ο κ. Ταραντίλης αποκάλυψε ότι η εξασφάλιση της αυτοχρηματοδότησής του είναι απαραίτητη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργεί με εταιρική λογική, να έχει πελάτες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και να παρέχει υπηρεσίες που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ιδιωτικούς πόρους, πέρα από δημόσιες χρηματοδοτήσεις.
Σημαντική προτεραιότητα είναι επίσης η ανάπτυξη ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας με απλές διαδικασίες για τις επιχειρήσεις και τις startups. Ο καθηγητής υπογράμμισε την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, σημειώνοντας ότι το upskilling και το reskilling είναι πλέον επιτακτικά. Πρότεινε την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος AI που θα εντοπίζει και θα καλύπτει κενά δεξιοτήτων μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων μάθησης, υποστηριζόμενο από ειδικούς καθηγητές.
Κατέληξε, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει συνεργασία με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις, ώστε οι θεωρητικές γνώσεις να έχουν και πρακτική εφαρμογή, και ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Πηγή: newsbomb.gr