Το υπουργείο σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το κληρονομικό δικαίωμα των γονέων, ιδιαίτερα αν αυτοί είναι προχωρημένης ηλικίας. Συγκεκριμένα, οι υπερήλικες γονείς που χάνουν τα παιδιά τους δεν θα κληρονομούν πλέον, ερχόμενοι σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, όπου οι γονείς έχουν δικαιώματα κληρονομιάς. Επιπλέον, τα κληρονομικά δικαιώματα των συζύγων θα περιορίζονται δραστικά αν αποδεικνύεται ότι η σχέση τους είναι τυπική.
Μια άλλη σημαντική καινοτομία είναι η δυνατότητα σύναψης κληρονομικών συμβάσεων, κάτι που είναι απαγορευμένο έως τώρα στην Ελλάδα. Με αυτές τις συμβάσεις, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν πώς θα μοιραστεί η περιουσία τους ανάμεσα στα παιδιά τους. Αυτό θα διευκολύνει την εκούσια διαχείριση της κληρονομιάς και θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία, αντί για την αυστηρή τήρηση των νόμων περί κληρονομίας.
Παράλληλα, οι αλλαγές αναγνωρίζουν την ανάγκη για ελευθερία στην διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως πνευματικά δικαιώματα και εμπορικά σήματα, κάτι που ζητούσαν επιμελητήρια και επιχειρηματικές ενώσεις εδώ και καιρό. Αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει πιο στοχευμένες και δίκαιες ρυθμίσεις σε επιχειρηματικά θέματα.
Τέλος, οι διαθήκες θα αποκτούν μια νέα μορφή, καθώς θα καταρτίζονται αποκλειστικά ψηφιακά από συμβολαιογράφο, με σκοπό να μειωθούν οι τυχόν αμφισβητήσεις και συγχύσεις που προκύπτουν από ιδιόχειρες διαθήκες. Αυτό θα διασφαλίσει μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια στη διαδικασία κληρονομίας.
Πηγή: newsbomb.gr