Ένα από τα κύρια σημεία των αλλαγών είναι η κατοχύρωση δικαιώματος κληρονομιάς για άτομα που είναι σύντροφοι ζωής με τον/τη θανόντα/ουσα, ανεξαρτήτως γάμου ή συμφώνου συμβίωσης. Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει την τρέχουσα κατάσταση όπου το δικαίωμα κληρονομιάς ανήκει αποκλειστικά στον/στη νόμιμο/η σύζυγο, ακόμα και αν οι δύο βρίσκονται σε διάσταση. Πλέον, ο σύντροφος θα χρειάζεται να αποδείξει τη βαρύτητα της σχέσης τους για να μπορέσει να διεκδικήσει την κληρονομιά.
Μια ακόμη σημαντική τροποποίηση είναι η κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών. Οι νέες διαθήκες θα πρέπει να συντάσσονται αποκλειστικά ψηφιακά από συμβολαιογράφο, προκειμένου να εκλείψουν οι αντιφάσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν από πολυάριθμες ιδιόχειρες διαθήκες.
Επίσης, θεσπίζεται χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της κληρονομιάς, προκειμένου να αποφεύγεται η συσσώρευση περιουσιών που οδηγούν σε εγκατάλειψη ή αφανισμό. Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ομογενείς.
Μία καινοτομία θα είναι οι κληρονομικές συμβάσεις, οι οποίες μέχρι τώρα απαγορεύονταν. Με αυτές τις συμβάσεις, οι εν ζωή γονείς θα μπορούν να συμφωνούν με τα παιδιά τους για τη διάθεση της περιουσίας τους, αντί να περιορίζονται απλά στις νόμιμες μερίδες.
Συνολικά, οι αλλαγές περιλαμβάνουν:
– Κατάργηση ιδιόχειρων διαθηκών – Μόνο σε συμβολαιογράφους
– Θέσπιση χρονικού περιορισμού για την αποδοχή
– Αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος στους συντρόφους (χωρίς γάμο ή σύμφωνο)
– Περιορισμός του κληρονομικού δικαιώματος σε τυπικές συζυγικές σχέσεις
– Κατάργηση δικαιώματος κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς
– Θέσπιση κληρονομικών συμβάσεων
Πηγή: newsbomb.gr