Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος για τους συντρόφους ζωής, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι άτομα που ζουν σε σταθερή σχέση, έχουν τη δυνατότητα να κληρονομήσουν, ακόμη και αν δεν είναι νόμιμοι σύζυγοι, χωρίς βέβαια να θίγονται τα δικαιώματα ετερόκλητων κληρονόμων όπως τα παιδιά και οι σύζυγοι.
Πλέον, οι υπερήλικοι γονείς, δηλαδή αυτοί που είναι 80 και άνω, πιθανότατα δεν θα έχουν κληρονομικά δικαιώματα όταν κληρονομούν τα παιδιά τους, κάτι που περιορίζει δραστικά την επιρροή τους στην κληρονομική διαδικασία.
Η νέα νομοθεσία εισάγει επίσης την κληρονομική σύμβαση, επιτρέποντας στους πολίτες να κανονίζουν την κατανομή της περιουσίας τους εν ζωή, ελεύθερα και με νομική ισχύ, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο.
Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη που αφορά τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως πνευματικά δικαιώματα και επιχειρηματικά σήματα, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στη διάθεσή τους.
Επίσης, εισάγονται χρονικοί περιορισμοί για το κληρονομικό δικαίωμα, που θα επηρεάσουν όσους δεν ενδιαφέρονται για μια περιουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενθαρρύνοντας την εξεύρεση λύσεων πριν την απαξίωση των περιουσιών.
Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, η κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών, οι οποίες συχνά προκαλούσαν αναστάτωση και ασάφειες. Οι νέες ψηφιακές διαθήκες θα συντάσσονται και θα δημοσιεύονται από συμβολαιογράφο, προσφέροντας μεγαλύτερη σιγουριά και διαφάνεια στη διαδικασία.
Πηγή: newsbomb.gr