Τίτλος: Αντίκτυποι στις χρηματιστηριακές αγορές από τις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ

Τίτλος: Αντίκτυποι στις χρηματιστηριακές αγορές από τις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ
Οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα, επηρεαζόμενες από τις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι εμπορικές του πολιτικές θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία. Σε μια συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας, ενώ οι σύμβουλοί του προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές. «Φέρνουμε τον πλούτο πίσω στην Αμερική. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα» ανέφερε.

Στη διάρκεια της ημέρας, ο S&P 500 έκλεισε 2,7% χαμηλότερα, και ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2%. Η κατάσταση χειροτέρεψε και την Τρίτη, με τις ασιατικές αγορές να εμφανίζουν αρχικά πτώση, αν και αργότερα ανακάμπτοντας ελαφρώς. Το δολάριο σημείωσε περαιτέρω πτώση έναντι άλλων νομισμάτων. Ιδιαίτερα σοβαρή ήταν η πτώση του Nasdaq, που κατέγραψε πτώση 4%.

«Οι αγορές μισούν το χάος», δήλωσε η Ruth Foxe-Blader από την Foxe Capital, περιγράφοντας τη Δευτέρα ως «πολύ δύσκολη και χαοτική μέρα» για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πρόσφατες πολιτικές του Τραμπ επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές των μετοχών, ενώ υπάρχει πώληση υπερτιμημένων μετοχών, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας. Η πτώση της Tesla ενδεικνύει αυτή την τάση, καθώς οι νέες παραγγελίες στην Ευρώπη και την Κίνα έχουν μειωθεί.

Ο οικονομολόγος Mohamed El-Erian επεσήμανε ότι οι αγορές αρχικά ήταν αισιόδοξες για τις προθέσεις του Τραμπ σχετικά με την απορρύθμιση και τη μείωση φόρων, όμως τώρα προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους ενόψει δημιουργίας εμπορικού πολέμου. Αντίστοιχα, οι αναλυτές της JPMorgan Chase βλέπουν «σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης» εξαιτίας των πολιτικών των ΗΠΑ, τοποθετώντας την πιθανότητα ύφεσης στο 40%.

Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Κέβιν Χάσετ, αντέτεινε ότι υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία σχετικά με την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «κενά στα δεδομένα» για το τρέχον τρίμηνο, τα οποία συνδέει με το χρονοδιάγραμμα των δασμών και την «κληρονομιά του Μπάιντεν».

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top