Παγκόσμιο Βραβείο για την Έρευνα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στην Πρόληψη Μπλακάουτ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Παγκόσμιο Βραβείο για την Έρευνα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στην Πρόληψη Μπλακάουτ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Μια ομάδα από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) επέστρεψε πρόσφατα από το Τορίνο της Ιταλίας, έχοντας στα χέρια της ένα παγκόσμιο βραβείο. Η διάκριση αφορούσε μια ερευνητική εργασία που εξετάζει την πρόληψη «μπλακάουτ» στα δίκτυα ηλεκτρισμού, εστιάζοντας την προσοχή της στη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η εργασία ξεχώρισε ανάμεσα σε 135 υποψηφιότητες από πανεπιστήμια και φορείς παγκοσμίως.

Το βραβείο “Top 2% Paper Award” απονεμήθηκε στο 7ο παγκόσμιο συνέδριο για τα Έξυπνα Συστήματα Ενέργειας και τις Έξυπνες Τεχνολογίες (SEST 2024), που διοργανώθηκε στο Πολυτεχνείο του Τορίνου τον Σεπτέμβριο του 2024. Η ερευνητική εργασία, με τίτλο «Μεθοδολογία για την εκτίμηση των ιδιοτιμών και των επιπέδων αδράνειας από μετρήσεις», εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο στόχος της εργασίας ήταν να διευκολύνει τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα σύγχρονα ηλεκτρικά δίκτυα, καθώς η αυξανόμενη παρουσία τους προκαλεί προβλήματα ευστάθειας. Η καινοτόμος προσέγγιση της διατριβής συνδυάζει μετρήσεις, μηχανική μάθηση και βελτιστοποίηση για τον υπολογισμό κρίσιμων παραμέτρων που επηρεάζουν την ευστάθεια και τον έλεγχο των συστημάτων.

Η μέθοδος που αναπτύχθηκε επιτρέπει στους διαχειριστές να εφαρμόζουν γρήγορες διορθωτικές ενέργειες, εξασφαλίζοντας τη σταθερή λειτουργία του δικτύου και μειώνοντας τον κίνδυνο αποσύνδεσης ή ολικής σβέσης. Η ερευνητική εργασία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της «5ης προκήρυξης ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για υποψήφιους/ες διδάκτορες».

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top