Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο Dnews, εξέφρασε την πεποίθησή του υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων, τονίζοντας την προτίμησή του για αυτοδύναμες κυβερνήσεις και την αρνητική του άποψη σχετικά με κυβερνήσεις συνεργασίας. Υπογράμμισε τις εμπειρίες του από τις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά – Βενιζέλου, σημειώνοντας την αδυναμία του να πιστέψει σε αποτελεσματική διακυβέρνηση με πολυκομματικές συνεργασίες.
Ωστόσο, από πληροφορίες που διαρρέουν, αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να υποστηρίζουν την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, χωρίς ωστόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να είναι πεπεισμένος για την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης. Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, προέτρεψε όσους πιστεύουν ότι η αυτοδυναμία είναι ανέφικτη να δείξουν υπομονή, προσθέτοντας ότι αν η ΝΔ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το 2027, μπορεί να μιλήσει για μια «καλή κυβέρνηση».
Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα, για να θεωρηθεί ένα κόμμα αυτοδύναμο απαιτείται ποσοστό γύρω στο 36% με 37%. Σήμερα, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, κυμαίνονται γύρω από το 28%, τα οποία αντιστοιχούν στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό προτείνουν μια πτώση του πήχη της αυτοδυναμίας στο 32% – 33%.
Πηγή: newsbomb.gr