Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θεωρείται κρίσιμο για την πολιτική των ΗΠΑ, όμως ο διαγωνισμός που προγραμματίστηκε ακυρώθηκε, χάνοντας την ευκαιρία να προσελκύσει επενδυτές. Αντίστοιχη τύχη είχε και ο διαγωνισμός για τον λιμένα του Βόλου, ο οποίος αναμενόταν να αποφέρει έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η ακύρωση αυτών των διαδικασιών προμηνύει καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης του λιμένα Βόλου, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την καταστροφική πλημμύρα Daniel, με συνέπειες στην εξυπηρέτηση του λιμανιού και την τοπική επιχειρηματικότητα.
Η αποτυχία παραχώρησης των λιμανιών έχει προκαλέσει απορίες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την επιτυχία των λιμανιών που έχουν περάσει σε ιδιωτικά χέρια, όπως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο έχει δει σημαντική ανάπτυξη και κερδοφορία. Στη Θεσσαλονίκη, ο ΟΛΘ κατέγραψε αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας 37,6% το πρώτο εξάμηνο του 2024, με επενδύσεις που φθάνουν τα 71,3 εκατομμύρια ευρώ. Είτε πρόκειται για τη γρήγορη ανάπτυξη του λιμένος Ηγουμενίτσας υπό την ιταλική Grimaldi, είτε για το λιμάνι του Ηρακλείου, είναι ξεκάθαρο ότι η ιδιωτική διαχείριση έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παγώσει διαγωνισμούς καταδεικνύει μια χαμένα αναπτυξιακά κεφάλαια, καθώς η παγκόσμια τάση δείχνει ότι η αξιοποίηση των λιμένων από ιδιώτες έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλές χώρες. Το ελληνικό δημόσιο χάνει πολύτιμες ευκαιρίες και αναπτυξιακές προοπτικές, με την ανάγκη για γρήγορη αποκατάσταση των λιμένων να γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.
Πηγή: newsbomb.gr