Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας για την κατάσταση των μισθών και των κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας για την κατάσταση των μισθών και των κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι είναι θετική, όπως αποδεικνύεται από το credit rating της χώρας και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι η συζήτηση σχετικά με την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης, δεν βρίσκεται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης, καθώς το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 7,8 δισ. ευρώ, ποσό που δεν υπάρχει. «Δεν είμαστε η κυβέρνηση του “δώσε τα όλα”», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας το διεθνές περιβάλλον, ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της συντηρητικής προσέγγισης, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις από τους δασμούς της κυβέρνησης Trump δεν είναι ακόμη πλήρως εκτιμητές και ότι οι άμεσες συνέπειες στην Ελλάδα θα είναι περιορισμένες. Επισήμανε ότι η αβεβαιότητα και η πιθανή ύφεση των ευρωαγορών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη χώρα. Συμμετείχε σε συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann, σχετικά με την αντίκτυπη που έχουν οι δασμοί στην παγκόσμια ανάπτυξη και προώθησε την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών λύσεων μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

Ο κύριος Πιερρακάκης αναφέρθηκε επίσης στη δημοσιονομική σταθερότητα ως προϋπόθεση για την εξέταση νέων κοινωνικών παροχών και κάλυψης των πολλαπλών κοινωνικών αναγκών. Υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των εσωτερικών συμφερόντων της χώρας, ενώ επεσήμανε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στις διαδικασίες που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αφορμή τις επιδόσεις της κυβέρνησης, υπογράμμισε τη βελτίωση στη μείωση της ανεργίας, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην απασχόληση παραμένουν χαμηλά και απαιτούν μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων.

Ο Mathias Cormann, από την πλευρά του, επισήμανε την αναγκαιότητα της μείωσης των εσωτερικών περιορισμών στην Ευρώπη, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 7% στην επόμενη επταετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ το καλοκαίρι, αναμένεται μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και πληθωριστικές πιέσεις.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top