Ελλάδα: Στρατηγικός Ρόλος και Διπλωματικές Προτεραιότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ελλάδα: Στρατηγικός Ρόλος και Διπλωματικές Προτεραιότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σε λίγες ώρες, από την 1η Ιανουαρίου 2025, ξεκινά η θητεία της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2026. Είναι η τρίτη φορά που η χώρα μας αναλαμβάνει αυτή τη θέση, με την προηγούμενη να ήταν τη χρονική περίοδο 2005-2006 και 1952-1953. Η Ελλάδα απέσπασε 182 θετικές ψήφους από 188 συνολικά, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη και τη σημασία του ρόλου που αναλαμβάνει.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της έννοιας της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών και των παιδιών σε περιόδους κρίσης. Η κλιματική κρίση και η θαλάσσια ασφάλεια, που έχουν σοβαρό αντίκτυπο λόγω πολεμικών επιχειρήσεων και τρομοκρατικών απειλών, είναι επίσης βασικές προτεραιότητες.

Η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να είναι ρευστή και η Ελλάδα προγραμματίζει πρωτοβουλίες για ενισχυμένη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα αυτή. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επεσήμανε τη σημασία της προσφυγικής πολιτικής, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων ομογενών και της ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Υπουργός τόνισε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών για την οριοθέτηση εξακολουθούν να διαφέρουν. Παρ’ όλα αυτά, επεσήμανε ότι η αδράνεια δεν είναι επιλογή και η συζήτηση είναι απαραίτητη για την ειρηνική συνύπαρξη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου, που αποτελεί το μόνο βιώσιμο μέσο για τη λύση των διαφορών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής του πολυμερούς συστήματος είναι επιτακτική. Η διπλωματία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και όλοι οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διατηρήσουν πίστη στη διεθνή νομιμότητα. Η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας στην επίλυση συγκρούσεων είναι κρίσιμη, καθώς η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει προκλήσεις και γεωπολιτικές αναταράξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρήσει το Κυπριακό στο προσκήνιο της διεθνούς πολιτικής και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η επανένωση μιας ενοποιημένης Κύπρου θα ενισχύσει την σταθερότητα στην περιοχή και θα εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top