«Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε ένα βίντεο το οποίο είναι εξαιρετικά προσβλητικό για την Πέλλα», δήλωσε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι οι υποδομές που αναφέρονται στο βίντεο δεν είναι στην κατάσταση που παρουσιάζονται. Τόνισε ότι οι υποδομές αυτές δημιουργήθηκαν βάσει ενός σχεδίου του υπουργείου 25 χρόνια πριν. Υπογράμμισε ότι για να λειτουργήσουν οι κτηριακές υποδομές όπως ήταν προγραμματισμένο, έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες συνθήκες, όπως σημάνσεις και χώροι στάθμευσης.
Σημείωσε ωστόσο ότι στα κτήρια υπάρχουν εργαστήρια που παράγουν αντίγραφα και παρουσιάζουν τη διαδικασία συντήρησης των αρχαίων αντικειμένων, απευθυνόμενα κυρίως σε σχολεία. Η υπουργός ζήτησε να ανοίξουν οι χώροι αυτοί στους επισκέπτες από 1ης Ιουνίου, καθώς τέτοιες δραστηριότητες προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα για την Πέλλα, η υπουργός τόνισε ότι η προγραμματισμένη δράση περιλαμβάνει έργα όπως η ολοκλήρωση του Ανακτόρου και του κάστρου της Αλμωπίας. Επίσης, αναφέρθηκε στις μελέτες για την αποκατάσταση της παλιάς Μητρόπολης των Γιαννιτσών και τονίζει ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας.
Η υπουργός μίλησε επίσης για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ψηφιακού προγράμματος που θα αναδεικνύει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή. Αναφορικά με τις υποδομές, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο αμφιθέατρα στον αρχαιολογικό χώρο που χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μιλώντας για την κατάσταση των χόρτων στον αρχαιολογικό χώρο, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι η χορτοκοπή ξεκινά τον Μάρτιο σε τρεις φάσεις και έχουν υπάρξει καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο Ισκεντέρ Μπέη Τζαμί στην Πέλλα και τις μελέτες που εκπονεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αποφασιστεί η σωστή διαχείριση του μνημείου.
Πηγή: newsbomb.gr