Η Ελληνική Συμμετοχή στα Εξοπλιστικά Προγράμματα Ξεπερνά το Ένα Δισεκατομμύριο Ευρώ

Η Ελληνική Συμμετοχή στα Εξοπλιστικά Προγράμματα Ξεπερνά το Ένα Δισεκατομμύριο Ευρώ
Η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία που απαιτεί τουλάχιστον 25% συμμετοχή της χώρας κατά τις διαπραγματεύσεις και κάθε πρόταση συμποραγωγής οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα θεωρείται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντική επένδυση σε ελληνικές επιχειρήσεις, με ποσά που πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε το πρόγραμμα του «Σύγχρονου Μαχητή», τονίζοντας τη ριζική διαφορά της σύγχρονης στρατιωτικής στολής σε σχέση με το παρελθόν, καθώς διαθέτει προηγμένους αισθητήρες και επικοινωνιακά μέσα. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να κοστίσει 280 εκατ. ευρώ και, όπως ανέφερε, μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως από το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.

Σημαντική στην ομιλία του ήταν η αναφορά στον 12ετή μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών, ο οποίος είναι για πρώτη φορά στη ιστορία της Ελλάδας. Η παρούσα κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για τα επόμενα 20 χρόνια, με τα πρώτα 12 να είναι δεσμευτικά. Οι αμυντικές δαπάνες εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανάπτυξης ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη και ευημερία. Τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και οι ευθύνες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση που καλύπτει όλες τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Αναφέρθηκε στη σχεδίαση για την καταπολέμηση αεροπορικών, ναυτικών και υποθαλάσσιων απειλών, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική της προστασία.

Σχετικά με την αύξηση του προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, ανέφερε ότι προήλθε από εξοικονόμηση πόρων μέσω του κλεισίματος στρατοπέδων, με σημαντική εξοικονόμηση σε εργατοώρες. Υπογράμμισε τη σημασία της καριέρας των αξιωματικών, για να προσελκύσουν τα καλύτερα μυαλά.

Για την αποκτηση της τέταρτης φρεγάτας, ο υπουργός τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και αναφέρθηκε σε σχέδια για την απόκτηση μεταχειρισμένων φρεγατών, οι οποίες θα ενισχύσουν τη ναυτική δύναμη.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σημασία της ομοιογενοποίησης των οπλικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσαρμογής στις σύγχρονες προκλήσεις.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top