Η κα. Μαριλένα Σημίτη αναφέρθηκε στα κυριότερα χαρακτηριστικά της πολιτικής του πατέρα της, τονίζοντας τη σημασία της προόδου, του ορθολογισμού και της γνώσης. Επεσήμανε ότι ο Κώστας Σημίτης ήταν άνθρωπος της δράσης και έδινε σημασία τόσο στους στόχους όσο και στα αποτελέσματα. Μάλιστα, είχε δηλώσει ότι «πρέπει κανείς να ξέρει πόσο πρέπει να περιμένει, πόσο να ανέχεται και πότε να επέμβει». Η κα. Σημίτη έκλεισε λέγοντας ότι ο πατέρας της ήταν ταυτισμένος με τη σοσιαλδημοκρατία και πίστευε ότι η ισχυροποίηση της Ελλάδας συνδέεται με την Ευρώπη.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τον Κώστα Σημίτη ως έναν πολιτικό που πορεύτηκε με βάση τις πολιτικές του πεποιθήσεις, με συνέπεια και σαφήνεια. Τόνισε την μνημειακή του συμβολή στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, καθώς και τα μεγάλα έργα υποδομής που άφησε πίσω του.
Στη συζήτηση, η κα. Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, εστίασε στη σημασία της μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι ο Κώστας Σημίτης άφησε έντονο αποτύπωμα στην ανάπτυξη της χώρας. Τον χαρακτήρισε και ως μέντορα, λέγοντας ότι ενέπνευσε με το έργο και τον χαρακτήρα του. Αναφερόμενη στην ανθρώπινη πλευρά του, υπογράμμισε τη δημοκρατικότητα και την ευγένεια του.
Ο επίλογος της συζήτησης ανήκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναφέρθηκε στη «Σχολή Σημίτη». Περιέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό ως πολιτικό με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Ελλάδα έκανε ουσιαστικά και μεθοδικά βήματα προς την πρόοδο. Παρατήρησε ότι το αποτύπωμά του είναι ορατό και ότι η χώρα έχει γίνει καλύτερη και ασφαλέστερη χάρη στους κανόνες και τη μέθοδο που εφάρμοσε.
Πηγή: newsbomb.gr