Ανάδειξη και Προστασία της Αρχαίας Ακρόπολης στους Φούρνους Κορσεών

Ανάδειξη και Προστασία της Αρχαίας Ακρόπολης στους Φούρνους Κορσεών
Το Υπουργείο Πολιτισμού προετοιμάζει την ανάδειξη της αρχαίας ακρόπολης στον λόφο του Άη Γιώργη στους Φούρνους Κορσεών. Ο στόχος είναι η δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν στην προστασία και τις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου. Η μελέτη ανάδειξης, που εκπονήθηκε από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, έλαβε θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλής και προσβάσιμος χώρος ώστε οι επισκέπτες να κατανοούν την ιστορική αξία των αρχαίων μνημείων, καθώς και τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αρχαιολογικός χώρος είναι η κακή κατάσταση διατήρησης, αποτέλεσμα της εγκατάλειψης και των ανθρωπογενών παραγόντων, όπως η βόσκηση και η λιθορυχία. Παρά την αρχαιολογική και ιστορική αξία του μνημείου, οι ενέργειες προστασίας και ανάδειξης είναι ελάχιστες. Η πρόσβαση στον χώρο είναι δυσχερής λόγω του βραχώδους ανάγλυφου και της πυκνής βλάστησης, με την απουσία διαδρομών να καθιστά την περιήγηση δύσκολη.

Ο χώρος της αρχαίας ακρόπολης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον σύγχρονο οικισμό και η οχυρή του θέση προσφέρει άμεση οπτική επαφή με άλλα οχυρά της περιοχής. Λόγω των ιστορικών του σημείων, περιλαμβάνεται μέρος ενός δικτύου φρυκτωριών που επόπτευε τους θαλάσσιους δρόμους του Αιγαίου. Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου παραμένει αδιαμόρφωτο, με βραχώδη τοπίο που πλήττεται από φυσικές και ανθρωπογενείς φθορές.

Πρωταρχική επιδίωξη της μελέτης είναι η δημιουργία υποδομών που θα βελτιώσουν την επισκεψιμότητα και θα προσφέρουν ασφάλεια στους επισκέπτες. Στις προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η διαμόρφωση περιμετρικής περίφραξης, η δημιουργία περιηγητικής διαδρομής με σταθμούς και η τοποθέτηση πληροφοριακού υλικού για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Η αρχαιότερη γνωστή ανθρώπινη παρουσία στους Φούρνους εντοπίζεται στη νεολιθική εποχή. Στην ελληνιστική περίοδο, οργανώθηκε πιθανώς μια στρατιωτική εγκατάσταση στην κορυφή του λόφου, ορατή σήμερα μέσω του τείχους που σώζεται. Οι επιγραφές που έχουν εντοπιστεί στο μαρμάρινο βράχο πιστοποιούν την ιστορική και αρχαιολογική αξία του χώρου.

Η είσοδος στο αρχαιολογικό χώρο γίνεται μέσω πλακόστρωτης διαδρομής κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η περιοχή περιφράσσεται πρόχειρα, με τμήματα που διαθέτουν συμπτώματα φθοράς. Επιπλέον, οι φθορές εντείνονται και από τις καιρικές συνθήκες.

Η αρχαία αναφορά στους Κορσεών γίνεται από τον Εκαταίο τον Μιλήσιο, όπου προσδιορίζει τη γεωγραφική τους θέση. Αναφορές του αρχαίου κτιρίου, σε συνδυασμό με τις ανασκαφές που έγιναν από το 1981, επιβεβαιώνουν την ιστορική σημασία της περιοχής. Η έρευνα συνεχίζεται με καθαρισμούς και αποστραγγιστικά έργα εκεί όπου απαιτείται.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top