Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε: «Με την ολοκλήρωση του έργου θα επιλυθούν σημαντικά ζητήματα προσβασιμότητας μέσω της αναδιαμόρφωσης της πύλης εισόδου και της εγκατάστασης αναβατορίου». Το σχέδιο περιλαμβάνει έργα που αποσκοπούν στην απαλοιφή των αιτίων που έχουν προκαλέσει προβλήματα στη δομική ακεραιότητα του μνημείου, το οποίο έχει υποστεί πολλές φάσεις καταστροφών από κατακτητές και φυσικά φαινόμενα.
Σχετικά με τη μορφολογία του Κάστρου, η κατασκευή του είναι τυπική μεσαιωνικού οχυρού, περιλαμβάνοντας δύο αμυντικούς περιβόλους. Ο εσωτερικός περίβολος στεγάζει τον ισχυρό Ακρόπυργο (donjon) που φιλοξενεί μια θολοσκέπαστη δεξαμενή νερού. Οι προτάσεις της μελέτης επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της δομικής συνοχής των τειχών και άλλων τμημάτων που έχουν παρακμάσει, όπως οι επάλξεις και οι προεξοχές.
Η περιοχή μελέτης καλύπτει διάφορα τμήματα του Κάστρου, συμπεριλαμβανομένων της Κάτω Πύλης και του βόρειου και δυτικού προμαχώνα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, το μνημείο έχει υπάρξει υποκείμενο ιστορικών αλλαγών από την ίδρυση του, με εκτοπίσεις ανά τους αιώνες, όπως η ανακατασκευή του από τους Φράγκους και οι επεμβάσεις των Οθωμανών.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ιστορία του Κάστρου, που ανάγεται στην Ακρόπολη των Αρχαίων Φαρών, ενώ οι συνεχείς καταστροφές, όπως η συντριβή του στρατού του Ιμπραήμ το 1825 και ο σεισμός του 1986, έχουν πλήξει την ακεραιότητά του. Το μνημείο άνοιξε ξανά για το κοινό το 2009 μετά από εργασίες αποκατάστασης, ενώ στο παρελθόν λειτουργούσε ως αλσύλλιο με διάφορες υποδομές.
Πηγή: newsbomb.gr