Η γλώσσα ως ανθρώπινο ένστικτο και η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας στον σύγχρονο κόσμο

Η γλώσσα ως ανθρώπινο ένστικτο και η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας στον σύγχρονο κόσμο
Ο Σπύρος Α. Μοσχονάς, καθηγητής γλωσσολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλά για τις διάφορες πτυχές της γλώσσας και την εξέλιξή της. Όσον αφορά την ελληνική γλώσσα, παρατηρεί ότι υπάρχει μια διαχρονική ενότητα στη δομή και στους βασικούς κανόνες της, παρά τις αλλαγές που έχει υποστεί με την πάροδο των αιώνων. Η αλληλεπίδραση με ξένες γλώσσες έχει επηρεάσει τη γλώσσα μας, με την εισαγωγή νεολογισμών και ξένης αργκό, κάτι που φαίνεται καθώς η νεολαία χρησιμοποιεί πολλές αγγλικές εκφράσεις.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει πως οι νεολογισμοί δεν είναι απαραίτητα κακοί, καθώς εμπλουτίζουν τη γλώσσα. Σημειώνει πως λέξεις που σήμερα χρησιμοποιούνται, όπως “υπολογιστής”, είναι μεταφραστικά δάνεια από άλλες γλώσσες. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι νέες τεχνολογίες και η διεθνοποίηση, οι οποίες διευκολύνουν αυτή την γλωσσική επαφή.

Όσον αφορά την ιδέα ότι οι άνθρωποι “προγραμματίζονται” να επικοινωνούν σε μια γλώσσα συγκεκριμένα, ο Μοσχονάς αναφέρεται στη θεωρία του γνωσιακού επιστήμονα Steven Pinker και τον Νόαμ Τσόμσκι. Αυτοί υποστηρίζουν ότι η γλώσσα είναι έμφυτο χαρακτηριστικό του ανθρώπου, ωστόσο ο καθηγητής επισημαίνει ότι αυτό αμφισβητείται. Η γλώσσα της σκέψης, σύμφωνα με τον Τσόμσκι, είναι έμφυτη, αλλά η σημασιολογία και οι έννοιες είναι πιο περίπλοκες και δεν ακολουθούν τον ίδιο κανόνα.

Ο καθηγητής προσθέτει ότι η ελληνική γλώσσα μπορεί, εν δυνάμει, να αποκτήσει οικουμενικό χαρακτήρα, αλλά στην πράξη είναι απίθανο. Οι γλώσσες οι οποίες έχουν κατακτήσει τον διεθνή ρόλο, όπως τα αγγλικά, έχουν γίνει lingua franca λόγω πολλών παραγόντων, όπως είναι η πολιτική και οικονομική ισχύς. Αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, αναγνωρίζει ότι ζούμε σε έναν κόσμο ταχύτατων αλλαγών και η εξέλιξή της είναι σημερινή πρόκληση.

Ενώ μπορεί να υπάρχουν περιθώρια διαφοροποίησης στο μέλλον, η παράδοση στην ελληνική γλώσσα είναι ισχυρή και η γλωσσική εξέλιξη δεν είναι πάντα προβλέψιμη. Οι σύγχρονες αλλαγές, όπως η διασύνδεση με γλώσσες μεταναστών και προσφύγων, πιθανόν να οδηγήσουν σε διακριτές πορείες και νέες μορφές της ελληνικής, όπως συμβαίνει και με άλλες γλώσσες παγκοσμίως. Τέλος, αναγνωρίζει την ανησυχία ορισμένων για την “καθαρότητα” της γλώσσας, προσδιορίζοντας ότι η γλώσσα εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες του χρόνου.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top