Η Μαρία Κάλλας ως Σύμβολο Πολιτισμού και Δημιουργίας στο Παρίσι

Η Μαρία Κάλλας ως Σύμβολο Πολιτισμού και Δημιουργίας στο Παρίσι
Με αφορμή το γλυπτό της Μαρίας Κάλλας, που βρίσκεται από τις 3 Απριλίου 2025 στο κεντρικό κτίριο της UNESCO στο Παρίσι, ο γλύπτης Νίκος Φλώρος δήλωσε στο ertnews.gr ότι το έργο αυτό μεταδίδει ένα οικουμενικό μήνυμα για την τέχνη και τον πολιτισμό. Ο Νίκος Φλώρος χαρακτήρισε το άγαλμα ως “πολιτιστικό ορόσημο για την Ελλάδα”, προσθέτοντας ότι συμβολίζει τη μόνιμη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή.

Γιατί επιλέξατε τη Μαρία Κάλλας για το γλυπτό; Ο καλλιτέχνης εξεφράστηκε με πάθος, υποστηρίζοντας ότι η Κάλλας είναι η προσωποποίηση του ελληνικού μεγαλείου σε παγκόσμια κλίμακα. Η ανάγκη του να τιμήσει αυτή τη μορφή της τέχνης τον οδήγησε στη δημιουργία του γλυπτού, το οποίο συνδυάζει την ελληνική παράδοση με τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα.

Το άγαλμα, κατασκευασμένο από καθαρό ατσάλι, φέρει και ελληνική σημαία, η οποία δεν συμβολίζει εθνικισμό αλλά τις πολιτισμικές ρίζες της Κάλλας. Η μορφή της Κάλλας κρατά στο αριστερό της χέρι το ηχόγραμμα της φωνής της, αναζητώντας να αποδώσει την ψυχή και την κληρονομιά της.

Κάθε παρουσίαση του γλυπτού είναι, κατά τον Φλώρο, μια τελετουργία, καθώς το έργο έχει ταξιδέψει από τη Ρώμη και τη Βενετία στο Παρίσι. Ο καλλιτέχνης επιθυμεί το γλυπτό να λειτουργήσει ως γέφυρα ενότητας και υπερηφάνειας για τον ελληνικό πολιτισμό. Αναφερόμενος για πιθανή σύνδεση με τα γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε ότι και τα δύο υπογραμμίζουν την ελληνικότητα και κάνουν έκκληση στην επιστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Νίκος Φλώρος οραματίζεται το γλυπτό της Κάλλας και στην Αθήνα, βλέποντας την πνευματική του σημασία να συνδέεται με το μέλλον της Ελλάδας. Σημείωσε ότι η χώρα συνεχίζει να αποτελεί φάρο πολιτισμού, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον τομέα της τέχνης και της πολιτιστικής υποστήριξης.

Ο καλλιτέχνης αποκάλυψε επίσης τα επόμενα σχέδιά του για μια νέα σειρά έργων που θα εστιάζει στη φωνή της Κάλλας. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για υποστήριξη και επένδυση στον πολιτισμό από την Ελλάδα για να ανακτήσει τη θέση που της αξίζει διεθνώς.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top