Η Συναντήση Ψυχανάλυσης και Κινηματογράφου μέσα από την Τέχνη του Έρωτα

Η Συναντήση Ψυχανάλυσης και Κινηματογράφου μέσα από την Τέχνη του Έρωτα
Η ψυχανάλυση και ο κινηματογράφος αναγνωρίζονται ως δύο από τα πιο σημαντικά φαινόμενα του 20ου αιώνα. Οι κοσμογονικές αλλαγές που επηρέασαν τον πολιτισμό αναδύθηκαν ως καθοριστικοί παράγοντες για την ύπαρξή τους. Ταλαντεύονται μεταξύ της εποχής που τα δημιούργησε και της διαρκούς επιρροής που ασκούν στον σημερινό κόσμο.

Σημαντικές πτυχές της ψυχανάλυσης και του κινηματογράφου αντικατοπτρίζουν τα ερωτήματα που αφορούν τον πολιτισμό και την ανθρώπινη ψυχή. Ο Sigmund Freud εισήγαγε τη λέξη «ψυχανάλυση» το 1896, ενώ η πρώτη ταινία προβλήθηκε το ίδιο έτος από τους αδερφούς Lumière στο Παρίσι. Δεδομένο είναι ότι ο Freud θεωρούσε την ψυχανάλυση ως το τρίτο σημαντικό πλήγμα στον ναρκισσισμό του ανθρώπου, ακολουθώντας τις επαναστάσεις του Κοπέρνικου και του Δαρβίνου.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, η Ομάδα Νέων της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Βορρόμειου Κόμβου της Νέας Λακανικής Σχολής στην Ελλάδα δημιούργησε το Σινέ-Λακάν. Η πρωτοβουλία αυτή προκύπτει από την επιθυμία να διερευνηθούν οι σημερινές δυσφορίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό πολιτισμό.

Η πρώτη ταινία που παρουσίασε το Σινέ-Λακάν, με τίτλο «Αόρατη κλωστή», συνδέεται με την προβληματική του 23ου Συνεδρίου της Νέας Λακανικής Σχολής Ψυχανάλυσης, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον Μάιο. Ο Paul Thomas Anderson σκηνοθετεί μια οδυνηρή ερωτική ιστορία ανάμεσα στον σχεδιαστή Ρέινολντς Γούντκοκ και τη σερβιτόρα Άλμα Έλσον, αναδεικνύοντας την επιθυμία και τον αποχωρισμό.

Η εξέλιξη της ταινίας αποκαλύπτει τη σύνθετη φύση του έρωτα, όπως την έχει αναγνωρίσει ο Λακάν: πικρό και ταυτόχρονα κωμικό. Στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει την προβολή, θα υπάρξουν σχόλια από ειδικούς στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης. Ο Κωστής Σαμαράς, ο Γιώργος Στεφανίδης και ο Αργύρης Τσάκος θα συμμετάσχουν στη συζήτηση που συντονίζεται από την Αρχοντούλα Μοράκη, με τη συμμετοχή του κοινού να είναι ευπρόσδεκτη.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top