Σημαντικές πτυχές της ψυχανάλυσης και του κινηματογράφου αντικατοπτρίζουν τα ερωτήματα που αφορούν τον πολιτισμό και την ανθρώπινη ψυχή. Ο Sigmund Freud εισήγαγε τη λέξη «ψυχανάλυση» το 1896, ενώ η πρώτη ταινία προβλήθηκε το ίδιο έτος από τους αδερφούς Lumière στο Παρίσι. Δεδομένο είναι ότι ο Freud θεωρούσε την ψυχανάλυση ως το τρίτο σημαντικό πλήγμα στον ναρκισσισμό του ανθρώπου, ακολουθώντας τις επαναστάσεις του Κοπέρνικου και του Δαρβίνου.
Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, η Ομάδα Νέων της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Βορρόμειου Κόμβου της Νέας Λακανικής Σχολής στην Ελλάδα δημιούργησε το Σινέ-Λακάν. Η πρωτοβουλία αυτή προκύπτει από την επιθυμία να διερευνηθούν οι σημερινές δυσφορίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό πολιτισμό.
Η πρώτη ταινία που παρουσίασε το Σινέ-Λακάν, με τίτλο «Αόρατη κλωστή», συνδέεται με την προβληματική του 23ου Συνεδρίου της Νέας Λακανικής Σχολής Ψυχανάλυσης, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον Μάιο. Ο Paul Thomas Anderson σκηνοθετεί μια οδυνηρή ερωτική ιστορία ανάμεσα στον σχεδιαστή Ρέινολντς Γούντκοκ και τη σερβιτόρα Άλμα Έλσον, αναδεικνύοντας την επιθυμία και τον αποχωρισμό.
Η εξέλιξη της ταινίας αποκαλύπτει τη σύνθετη φύση του έρωτα, όπως την έχει αναγνωρίσει ο Λακάν: πικρό και ταυτόχρονα κωμικό. Στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει την προβολή, θα υπάρξουν σχόλια από ειδικούς στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχανάλυσης. Ο Κωστής Σαμαράς, ο Γιώργος Στεφανίδης και ο Αργύρης Τσάκος θα συμμετάσχουν στη συζήτηση που συντονίζεται από την Αρχοντούλα Μοράκη, με τη συμμετοχή του κοινού να είναι ευπρόσδεκτη.
Πηγή: newsbomb.gr