Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα είναι η υπεραλίευση, η οποία αναγκάζει τους ψαράδες να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο, που πολλές φορές δεν είναι καν εγγυημένο. «Πηγαίνουν πολύ μακριά, αν μπορούν να πιάσουν κάτι. Η έλλειψη τουρισμού και η μειωμένη ζήτηση είναι άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι τουρίστες έχουν φύγει, δεν υπάρχει τίποτα», τονίζει.
Η βαριά φορολογία επιβαρύνει περαιτέρω τους ψαράδες. «Μας έχουν επιβάλει μαύρα κουτιά στα καΐκια μας, με κόστος 250-300 ευρώ κάθε δύο μήνες, ακόμα και όταν δεν δουλεύουμε. Επιπλέον, πρέπει να δηλώνουμε την ψαριά μας τέσσερις ώρες πριν φτάσουμε στο λιμάνι, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Πρέκας.
Ο ίδιος εκφράζει ανησυχίες και για τις φυσικές καταστροφές, τονίζοντας τον φόβο που υπάρχει στην κοινότητα για τις σεισμικές δραστηριότητες και το ηφαίστειο του Κουλούμπου. «Οι Σαντορινιοί έχουμε συνηθίσει στους σεισμούς, αλλά ο φόβος παραμένει. Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διαφυγής για μια μεγάλη καταστροφή», αναφέρει, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ετοιμότητας.
Επιπλέον, η πρόταση για τη δημιουργία λιμανιού στο βόρειο τμήμα της Σαντορίνης, κοντά στο ηφαίστειο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. «Είναι λογικό να φτιάχνουν λιμάνι δίπλα σε ένα ηφαίστειο; Όταν αυτό εκραγεί, ποιος θα είναι ασφαλής;» ρωτά.
Ο Κυριάκος Πρέκας ανησυχεί και για την επόμενη γενιά. «Ποιος γονέας θα ήθελε σήμερα το παιδί του να γίνει ψαράς; Κανείς. Εγώ δεν θέλω να αφήσω τη Σαντορίνη, αλλά αναρωτιέμαι αν οι επιλογές μου είναι σωστές για τα παιδιά και τα εγγόνια μου», καταλήγει.
Πηγή: newsbomb.gr