Όπως αναφέρει η Εύη Νομικού, η κατάσταση του ηφαιστείου είναι έως τώρα φυσιολογική, αν και το 2011 οι συνθήκες ήταν ανησυχητικές, με έντονη καπνίλα που καθιστούσε την περιοχή «θολή». Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα από τον Αύγουστο του 2024 έως τον Ιανουάριο δημιούργησε ανησυχίες, καθώς πολλοί μικροσεισμοί εκδηλώθηκαν και στη συνέχεια παρέδωσαν τη θέση τους σε εντονότερη δραστηριότητα εκτός της Καλντέρας.
Καθώς η ερευνητική ομάδα προχώρησε στην πόντιση δύο υποθαλάσσιων σεισμογράφων στην Καλντέρα, οι μετρήσεις τους επικεντρώνονται στη θερμοκρασία και τη χημική σύσταση των αερίων που διαφεύγουν από το ηφαίστειο. Η διαδικασία αυτή θα προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για την κατανόηση της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή.
Οι πρώτες εκτιμήσεις από την ανάλυση των μετρήσεων δείχνουν αύξηση της θολότητας του νερού στα 500 μέτρα βάθος, γεγονός που ενδέχεται να συνδέεται με την έντονη δραστηριότητα και την ανάδευση του ιζήματος. Επίσης, καταγράφηκαν σημαντικές αλλαγές από τα 240 μέτρα και κάτω, δείχνοντας ότι περισσότεροι από 120 εκατομμύρια τόνοι νερού έχουν επηρεαστεί στην ηφαιστειακή λεκάνη.
Η ενημέρωση για τις μετρήσεις από την επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2024, προσφέρει συγκρίσιμα στοιχεία με τις σημερινές ενδείξεις, καθιστώντας δυνατή την κατανόηση των αλλαγών στη σεισμικότητα της περιοχής.
Η σχέση μεταξύ ηφαιστειότητας και τεκτονικής δραστηριότητας είναι καλά τεκμηριωμένη και, όπως τονίζει η Νομικού, η συνεχής παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την κατανόηση των φαινομένων που συνδέονται με τη γεωθερμική δραστηριότητα και τη σεισμικότητα της περιοχής. Πηγή: newsbomb.gr