Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξει υποθαλάσσια κατολίσθηση ή ένας μεγάλος σεισμός, η προειδοποίηση είναι πολύ σύντομη, με τον χρόνο αντίδρασης να κυμαίνεται από 3 έως 10 λεπτά ανάλογα με την τοποθεσία. Αυτό καθιστά αναγκαία την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των κατοίκων της περιοχής. «Κανείς δεν ξέρει αν θα συμβεί», τόνισε.
Αναφερόμενος στην ιστορία των σεισμών στη Σαντορίνη, ο Συνολάκης σημείωσε πως οι μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις συμβαίνουν κάθε 50 χρόνια, με την τελευταία καταγραφή να είναι το 1950. Αν και οι σεισμοί του 1956 προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές και θύματα, οι σύγχρονες οικοδομές, χτισμένες με αντισεισμικούς κανόνες, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους κατοίκους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ακόμα σε έξαρση, με πάνω από 400 σεισμούς σε 48 ώρες. Θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν στενά την κατάσταση και αν η δραστηριότητα σταθεροποιηθεί, μόνο τότε θα μπορέσουν να μιλήσουν για ηρεμία στο φαινόμενο αυτό. Ο Καθηγητής Συνολάκης τόνισε πως η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι τα κλειδιά για την ασφάλεια των κατοίκων.
Πηγή: newsbomb.gr