Σεισμική Δραστηριότητα Σαντορίνης: Κίνδυνοι και Προετοιμασία για τους Κατοίκους

Σεισμική Δραστηριότητα Σαντορίνης: Κίνδυνοι και Προετοιμασία για τους Κατοίκους
Ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Ακαδημαϊκός, συζήτησε για τη σεισμική δραστηριότητα της Σαντορίνης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει πανικός, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά και κατανοητά. Στη Σαντορίνη, οι κατολισθήσεις μπορούν να συμβούν και χωρίς σεισμούς, με τον κίνδυνο να αυξάνεται κοντά σε δραστηριότητες σεισμού στην περιοχή. Οι απότομοι βράχοι που αποτελούν τμήμα της ηφαιστειακής γεωλογίας μπορεί να είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις, γεγονός που καθιστά την προετοιμασία των κατοίκων κρίσιμη.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι αν υπάρξει υποθαλάσσια κατολίσθηση ή ένας μεγάλος σεισμός, η προειδοποίηση είναι πολύ σύντομη, με τον χρόνο αντίδρασης να κυμαίνεται από 3 έως 10 λεπτά ανάλογα με την τοποθεσία. Αυτό καθιστά αναγκαία την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των κατοίκων της περιοχής. «Κανείς δεν ξέρει αν θα συμβεί», τόνισε.

Αναφερόμενος στην ιστορία των σεισμών στη Σαντορίνη, ο Συνολάκης σημείωσε πως οι μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις συμβαίνουν κάθε 50 χρόνια, με την τελευταία καταγραφή να είναι το 1950. Αν και οι σεισμοί του 1956 προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές και θύματα, οι σύγχρονες οικοδομές, χτισμένες με αντισεισμικούς κανόνες, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ακόμα σε έξαρση, με πάνω από 400 σεισμούς σε 48 ώρες. Θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν στενά την κατάσταση και αν η δραστηριότητα σταθεροποιηθεί, μόνο τότε θα μπορέσουν να μιλήσουν για ηρεμία στο φαινόμενο αυτό. Ο Καθηγητής Συνολάκης τόνισε πως η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι τα κλειδιά για την ασφάλεια των κατοίκων.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top