Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, περιλαμβανομένων των Samantha L. Piper, Douglas R. McFarlane και Jenny Pringle, ανέπτυξαν το «πλαστικό κρύσταλλο», μια καινοτόμο εναλλακτική λύση, γνωστή ως οργανικοί, ιοντικοί, πλαστικοί κρύσταλλοι (OIPCs). Αυτοί οι κρύσταλλοι επιδεικνύουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά: υπό κατάλληλη πίεση, τα μόριά τους μετασχηματίζονται από τυχαίο προσανατολισμό σε οργανωμένο πλέγμα και, καθώς η πίεση μειώνεται, επιστρέφουν στην άτακτη κατάσταση, απορροφώντας θερμότητα κατά τη διαδικασία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ψύξη που επιτυγχάνεται με αυτήν την τεχνολογία ξεκινά σε θερμοκρασίες από -37 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ένα εύρος που είναι ιδανικό για οικιακά ψυγεία και καταψύκτες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ψύξη υπό πίεση έχει μελετηθεί στο παρελθόν, αλλά συνήθως σε θερμοκρασίες λιγότερο κατάλληλες γι’ αυτή την εφαρμογή.
Η τεχνολογία είναι ακόμη σε στάδιο εργαστηριακών δοκιμών, με την απαιτούμενη πίεση να είναι ιδιαίτερα υψηλή, αρκετές εκατοντάδες φορές πάνω από την ατμοσφαιρική. Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι με την επαναλαμβανόμενη χρήση, οι κρύσταλλοι ενδέχεται να απορροφούν λιγότερη θερμότητα λόγω του σχηματισμού ενός πιο συμπαγούς πλέγματος. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι βαριοκαρυωτικές απαντήσεις που αποκτώνται από τα OIPC-BC μπορούν να προσαρμοστούν μέσω δομικών τροποποιήσεων των ιόντων, υποδεικνύοντας πραγματικές δυνατότητες για αυτές τις κρύσταλλες ως νέα κατηγορία υλικών για βιώσιμες τεχνολογίες ψύξης.
Πηγή: newsbomb.gr