Ανάσταση του εφιάλτη για Νορβηγό πατέρα με ψευδείς πληροφορίες από το ChatGPT

Ανάσταση του εφιάλτη για Νορβηγό πατέρα με ψευδείς πληροφορίες από το ChatGPT
Ένας Νορβηγός έζησε μια απίστευτη εμπειρία όταν, ψάχνοντας πληροφορίες για τον εαυτό του μέσω του ChatGPT, ανακάλυψε ότι είχε «δολοφονήσει» τα παιδιά του. Ο Arve Hjalmar Holmen, που αυτοαποκαλείται «κανονικός άνθρωπος» και δεν έχει δημόσιο προφίλ, ζήτησε από το ChatGPT να του δώσει λεπτομέρειες για τη ζωή του. Όταν ρώτησε “Ποιος είναι ο Arve Hjalmar Holmen;”, το ChatGPT του αποκάλυψε ότι είναι ένας Νορβηγός που έγινε γνωστός λόγω της τραγικής θανάτωσης των δύο γιων του, ηλικίας επτά και 10 ετών, το Δεκέμβριο του 2020 κοντά στο σπίτι τους στην Τρόντχαϊμ.

Η απάντηση ανέφερε ότι ο Holmen καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία των παιδιών του. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ιστορία αυτή είναι «εντελώς ψευδής», αλλά οι αναφορές στον τόπο κατοικίας του, τον αριθμό των παιδιών του και την ηλικία τους τον ανησύχησαν. Υπογράμμισε, μέσω καταγγελίας στην Νορβηγική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, ότι μπορεί να υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την ιδιωτική του ζωή αν αυτές οι πληροφορίες διαρρεύσουν στην τοπική κοινωνία.

Η καταγγελία του Holmen τόνισε ότι η απάντηση του ChatGPT παραβιάζει τους κανονισμούς περί ακρίβειας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεδομένων GDPR. Ζήτησε από τις αρχές να διατάξουν την OpenAI, την εταιρεία πίσω από το ChatGPT, να προσαρμόσει το μοντέλο της για να εμποδίσει την παραγωγή ανακριβών πληροφοριών που σχετίζονται με τον ίδιο και να επιβληθούν πρόστιμα στην εταιρεία. Η ομάδα εκστρατειών ψηφιακών δικαιωμάτων Noyb, που εκπροσωπεί τον Holmen, ανέφερε ότι το OpenAI έχει ήδη κυκλοφορήσει νέο μοντέλο που ενσωματώνει αναζητήσεις στον ιστό, καθιστώντας λιγότερο πιθανές τις επαναλαμβανόμενες ανακρίβειες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα chatbots AI είναι συχνά επιρρεπή σε παραπλανητικές απαντήσεις, καθώς βασίζονται σε μοντέλα που προβλέπουν την πιο πιθανή λέξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδείς πληροφορίες, ενώ η φυσική ροή των απαντήσεων μπορεί να κάνει τους χρήστες να πιστεύουν ότι αυτά που διαβάζουν είναι απολύτως αληθή.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top