Η διαδικασία περιλάμβανε την ενσωμάτωση ενός υγιούς ήπατος σε ένα τεχνητό σύστημα υποστήριξης της ζωής, το οποίο λειτουργούσε ώστε να διατηρεί τον εγκέφαλο ζωντανό. Το ήπαρ παράγει σημαντικά μόρια ενέργειας, τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο από τραυματισμούς. Ενώ αυτή η τεχνική έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής μόνο σε χοίρους, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους στο κοντινό μέλλον.
Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι η ισχαιμία του ήπατος σχετίζεται με χειρότερη νευρολογική κατάσταση σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με υγιές συκώτι παρουσίασαν καλύτερες εκβάσεις στην υγεία τους. Ενημερωμένοι από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες προχώρησαν σε πειραματική εργασία, προκαλώντας τεχνητά ισχαιμία σε 17 εκτρεφόμενα γουρουνάκια του Θιβέτ.
Οι ερευνητές δημιούργησαν δύο ομάδες: μία που υπέστη περιορισμό ροής αίματος μόνο γύρω από τον εγκέφαλο και μία που είχε διακοπή κυκλοφορίας και στο ήπαρ. Διαπιστώθηκε ότι οι εγκέφαλοι που δεν υπέστησαν ηπατική ισχαιμία παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη εγκεφαλική βλάβη.
Η τροποποιημένη μέθοδος υποστήριξης ζωής που ανέπτυξαν οι ερευνητές περιλάμβανε την άντληση αίματος μέσω του ήπατος, προτού φτάσει στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν ότι οι εγκέφαλοι των χοίρων που συνδέθηκαν με το υγιές συκώτι επανήλθαν σε συνειδητή δραστηριότητα και παρέμειναν σε αυτήν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, ο μεγαλύτερος χρόνος που έδειξε δυνατότητες αναζωογόνησης ήταν η παραμονή του εγκεφάλου αποκομμένου από το σώμα για 50 λεπτά. Ακόμα και μετά από 60 λεπτά, οι εγκέφαλοι μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν σε κάποιο βαθμό. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η ενσωμάτωση ενός υγιούς ήπατος στη διαδικασία υποστήριξης ζωής μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση ζωών.
Ειδικότερα, ασθενείς με καρδιακή προσβολή μπορεί να αναζωογονηθούν εάν συνδεθούν με γονιδιακά τροποποιημένα συκώτια χοίρων ή τεχνητά ήπατα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της γονιδιακής επεξεργασίας προσφέρουν νέες δυνατότητες στην προμήθεια οργάνων για τέτοιες θεραπείες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο EMBO Molecular Medicine, με τον Δρ Zhiyong Guo και τους συνεργάτες του να επισημαίνουν: «Τα ευρήματα αναδεικνύουν πιθανούς θεραπευτικούς στόχους για παρέμβαση».
Πηγή: newsbomb.gr