Η ψηφιακή ζωή και οι κίνδυνοι που κρύβει για την ψυχολογία και τη γλώσσα μας

Η ψηφιακή ζωή και οι κίνδυνοι που κρύβει για την ψυχολογία και τη γλώσσα μας
Δεν είναι εύκολα αντιληπτό, αλλά ο χρόνος που περνάμε μπροστά σε οθόνες, κυρίως κινητών τηλεφώνων, γλιστράει γρήγορα. Όταν υπάρχει κάτι που μας ενδιαφέρει, η παρόρμηση είναι να το αναζητήσουμε online. Η γραπτή επικοινωνία μέσω μηνυμάτων είναι πλέον ο κανόνας για πολλούς ανθρώπους, και οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών πραγματοποιούνται με απλές πατήσεις στην οθόνη. Κατά συνέπεια, τα κινητά και το διαδίκτυο έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.

Η Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, ΜSC Θετικής Ψυχοθεραπείας, συζητά τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης των social media, ειδικά για την ψυχολογία, αλλά και για την ελληνική γλώσσα. Η επισκεψιμότητα στα social media μπορεί να προκαλέσει ψευδαισθήσεις κοινωνικοποίησης, οδηγώντας τελικά σε συναισθηματική απομόνωση. Οι χρήστες συχνά βιώνουν άγχος και αναζητούν αποδοχή μέσω likes, βυθισμένοι στη σύγκριση με τις «τελειότητες» των άλλων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, πάνω από το 63% των Ελλήνων αναγνωρίζουν ότι χάνουν χρόνο άσκοπα στα social media. Πόσο διαδομένη είναι άλλωστε η πρακτική του scrolling χωρίς σκοπό, όταν βρισκόμαστε σε δημόσιες συγκοινωνίες ή χαλαρώνουμε στο σπίτι; Αντί της απομάκρυνσης, οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς μπορούν να περιορίσουν τη χρήση κινητών από τα παιδιά.

Η παρακολούθηση του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες είναι κρίσιμη. Οι γονείς πρέπει να είναι πρότυπα για τα παιδιά τους, αποδεικνύοντας τη σημασία της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στη χρήση της τεχνολογίας και την προσωπική αλληλεπίδραση. Ο περιορισμός της χρήσης της τεχνολογίας σε συγκεκριμένες ώρες, καθώς και η συμμετοχή σε οικογενειακές δραστηριότητες, είναι θεμελειώδεις στρατηγικές.

Η επίδραση των social media επεκτείνεται και στη γλώσσα, με πολλά νέα άτομα να χρησιμοποιούν greeklish και συντομογραφίες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας. Τα παλιά λεξικά, που κάποτε ήταν ουσιαστικά, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί καθώς οι χρήστες μπορούν τώρα να αναζητούν γρήγορα την ετυμολογία των λέξεων online. Όλη αυτή η απλοποίηση μπορεί τελικά να φτωχύνει την έκφραση και τις επικοινωνιακές ικανότητες των νέων.

Παράλληλα, οι διαδικτυακές αγορές προσφέρουν ευκολίες, αλλά κρύβουν και κινδύνους, όπως απάτες και παραπλανητικές διαφημίσεις. Είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμείνουν ενήμεροι και προσεκτικοί στις αγορές τους για να αποφύγουν τις παρορμητικές αποφάσεις.

Η έρευνα της Focus Bari αποκαλύπτει ότι το 96% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και ότι πάρα πολλοί, ηλικίας άνω των 65, είναι επίσης ενεργοί χρήστες. Η επίδραση των smartphones είναι καθολική, με το 88% των ανθρώπων να περιηγούνται καθημερινά μέσω κινητού.

Σήμερα, ενώ η χρήση των social media και του ηλεκτρονικού εμπορίου κυριαρχεί, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε τους πιθανούς κινδύνους και να προσεγγίσουμε τη χρήση τους με υπευθυνότητα.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top