Η ανακάλυψη του δίσκου το 1999 από παράνομους κυνηγούς θησαυρών στην περιοχή κοντά στην πόλη Nebra της Γερμανίας έφερε στο φως μια σειρά θαμένων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων σπαθιών και τσεκουριών. Δυστυχώς, οι κυνηγοί δεν δήλωσαν το εύρημά τους, προχωρώντας σε πώληση στη μαύρη αγορά, προτού κατασχεθεί το 2002. Παρά τις αρχικές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του αντικειμένου, ενδελεχείς αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι ο δίσκος είναι όντως ένα γνήσιο τεχνούργημα της Εποχής του Χαλκού.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature’s Scientific Reports αποκαλύπτει ότι οι αρχαίοι τεχνίτες είχαν πολύ μεγαλύτερη γνώση της μεταλλουργίας απ’ ότι είχε αναγνωριστεί προηγουμένως. Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι ο δίσκος κατασκευάστηκε σε επίπεδο χυτό και επακολούθησε διαδικασία θερμής σφυρηλάτησης, με θερμότητα 700 βαθμών Κελσίου και επανειλημμένες σφυρηλατήσεις.
Σήμερα, ο Ουράνιος Δίσκος της Νέμπρα εκτίθεται στο Κρατικό Μουσείο Προϊστορίας στο Halle της Γερμανίας και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ου αιώνα. Οι ανακαλύψεις γύρω από αυτόν τροφοδοτούν συνεχώς τη συζήτηση σχετικά με την αστρονομική γνώση και την πολιτισμική πολυπλοκότητα των πρώιμων ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Ο Δρ Χάραλντ Μέλερ, καθηγητής αρχαιολόγος, τόνισε τη σημασία της επανεξέτασης γνωστών ευρημάτων με τη βοήθεια νέων επιστημονικών μεθόδων, προσδιορίζοντας ότι ο δίσκος είναι μία εξαιρετική μαρτυρία της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού και του επιπέδου γνώσεων που υπήρχε στην πολιτιστική κληρονομιά της Κεντρικής Ευρώπης.
Πηγή: newsbomb.gr