Η Stephanie Seifert, επίκουρη καθηγήτρια στην Σχολή Παγκόσμιας Υγείας του WSU, τόνισε ότι σχεδόν το 75% των αναδυόμενων ιών που μολύνουν τον άνθρωπο προέρχονται από ζώα. Αν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τα είδη που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, θα μπορούσαμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα για την αποτροπή πανδημιών.
Ορίστηκαν συγκεκριμένες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της ισημερινής Αφρικής και του Αμαζονίου ως πιθανές εστίες επιδημιών, κυρίως λόγω της υψηλής παρουσίας πιθανών ξενιστών στις περιοχές αυτές και της κακής εμβολιαστικής κάλυψης κατά της ευλογιάς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το μοντέλο ανίχνευσε κοινά κατοικίδια, όπως γάτες και σκύλους, ως δυνητικούς φορείς πανδημικών ιών. Ωστόσο, οι αρουραίοι αποκλείστηκαν από τη λίστα, καθώς ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ανθεκτικοί στον ιό mpox.
Η Katie Tseng, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, επισήμανε ότι αν και η έρευνα επικεντρώθηκε στους ιούς της ευλογιάς, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης του μοντέλου και σε άλλους ιούς. Ο Pilar Fernandez, οικολόγος ασθενειών και συνεργάτης της ομάδας, εξέφρασε ότι το μοντέλο αυτό βελτιώνει τα εργαλεία που προβλέπουν την εξάπλωση των ιών, ενσωματώνοντας και χαρακτηριστικά των ιών μαζί με αυτά των ξενιστών.
Τα ευρήματα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς οι ιοί της ευλογιάς έχουν εμφανίσει πρόσφατα παγκόσμια εξάπλωση του mpox, καταδεικνύοντας την ανάγκη για προσεκτική παρακολούθηση και έρευνα στις περιοχές που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Κλείνοντας, η Seifert ανέφερε ότι η χρήση μοντέλων μηχανικής μάθησης θα βοηθήσει στην αναγνώριση των πηγών των ιών και την κατανόηση των κινδύνων που ενδέχεται να προκαλούν.
Πηγή: newsbomb.gr