Η ιστορία του νησιού συνδέεται με τη μυθολογία, καθώς λέγεται ότι οι Αργοναύτες ζήτησαν βοήθεια από τον Απόλλωνα κατά την επιστροφή τους από την Κολχίδα. Ο θεός τους αποκάλυψε την Ανάφη, την οποία και ονόμασαν “νησί που φωτίζεται”. Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, η Ανάφη έχει διαγράψει μια πλούσια πορεία. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την κατοίκηση της περιοχής από τα προϊστορικά χρόνια.
Στη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., το νησί έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Στην κορυφή του λόφου Καστέλι παραμένουν τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας, ενώ ο ναός του Απόλλωνα του Αιγλήτου, που χτίστηκε από τους Αργοναύτες σύμφωνα με τη μυθολογία, βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Η θρησκευτική ζωή στην αρχαιότητα ήταν πλούσια, με αναφορές σε επιγραφές και άλλους θεούς που λατρεύονταν.
Η Βυζαντινή εποχή δεν πρόσφερε ιδιαίτερη ανάπτυξη στην Ανάφη, η οποία ακολούθησε τις πολιτικές και πολεμικές εξελίξεις της εποχής. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204, το νησί πέρασε σε διάφορους ηγεμόνες και πέρασε δύσκολες περιόδους εξαιτίας των πειρατικών επιθέσεων. Η Ανάφη συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 και ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος το 1832.
Σύμφωνα με αναφορές, πολλοί Αναφιώτες μετανάστευσαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην κατασκευή των βασιλικών ανακτόρων, δημιουργώντας την γειτονιά των “Αναφιώτικων”, η οποία σήμερα είναι ένα αξιοθαύμαστο αρχιτεκτονικό κομμάτι της πόλης.
Στην Ανάφη, οι παραλίες είναι κυρίως χρυσαφένιες αμμουδιές με καθαρά και βαθυπράσινα νερά, οι οποίες μπορούν εύκολα να προσεγγιστούν μέσω του τοπικού λεωφορείου. Αν και οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες, προσφέρουν αυθεντική επαφή με τη φύση που κοσμεί το νησί.
Πηγή: newsbomb.gr