Ο Αλβάρ Άαλτο, ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας της Φινλανδίας, ανέλαβε το έργο της ανοικοδόμησης του Ροβανιέμι το 1945. Είχε ανατεθεί από την Ένωση Φιλανδών Αρχιτεκτόνων να σχεδιάσει την ανακατασκευή, και δημιούργησε ένα σχέδιο που περικλείει όλη τη Λαπωνία. Ο Άαλτο, στα σχέδιά του, συμπεριέλαβε το “παλάτι του ταράνδου” το 1946, το οποίο σχηματίζει μια κεφαλή ταράνδου στην τοπογραφία της περιοχής.
Στη δεκαετία του 1930, το Ροβανιέμι ήταν μια ήρεμη πόλη με περίπου 6.000 κατοίκους. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή το 1939 άλλαξε ριζικά την κατάσταση, οδηγώντας τους Φιλανδούς σε πόλεμο κατά των Σοβιετικών. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας με τους Γερμανούς, η Luftwaffe δημιούργησε μια βάση στον πληθυσμό και ένα στρατόπεδο που αργότερα εξελίχθηκε στο χωριό του Άι Βασίλη.
Το Ροβανιέμι δεν έλαβε αντίκτυπο οικονομικής βοήθειας όπως άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, λόγω της πίεσης από την ΕΣΣΔ, και οι Φιλανδοί υποχρεώθηκαν να καταβάλουν αποζημιώσεις στη Ρωσία. Ωστόσο, η Διοίκηση Αρωγής και Αποκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών και η Έλινορ Ρούζβελτ προσέφεραν κάποια οικονομική υποστήριξη.
Η Έλινορ Ρούζβελτ ήθελε να επισκεφθεί τον Αρκτικό Κύκλο το 1950 και οι Φιλανδοί έστησαν μια κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο του Ροβανιέμι σε μόλις μια εβδομάδα για την υποδοχή της. Αυτή η κατοικία αργότερα εξελίχθηκε σε τουριστικό αξιοθέατο, με επισκέπτες από παγκόσμιες ηγεσίες, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Αυτή η αναβάθμιση του τουρισμού οδήγησε στη δημιουργία του χωριού του Άι Βασίλη το 1984, που περιλάμβανε ξύλινα κτίρια και άλλα τουριστικά στοιχεία. Ετησίως, περίπου 700.000 γράμματα διακινούνται προς τον Άι Βασίλη από επισκέπτες που θέλουν να στείλουν τις ευχές τους από τον Αρκτικό Κύκλο.
Πηγή: newsbomb.gr