Ορεινές Ομορφιές της Ελλάδας και η Μυθολογία τους

Ορεινές Ομορφιές της Ελλάδας και η Μυθολογία τους
Η Ελλάδα, γνωστή για τα γραφικά της νησιά, είναι επίσης η τρίτη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης, ακολουθώντας τη Νορβηγία και την Αλβανία. Περίπου το 80% της ελληνικής ξηράς είναι ορεινός χώρος. Από τις κορυφές του Γράμμου και του Βαρνούντα μέχρι την οροσειρά της Πίνδου και τον μύθο του Ολύμπου, οι ελληνικές βουνοκορφές προσφέρουν εκπληκτική θέα και φυσική ομορφιά. Στην Πελοπόννησο, ο Ταΰγετος και τα Αστερούσια στην Κρήτη προσθέτουν στη διαρκή γοητεία της ορεινής φύσης της χώρας.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά, τα βουνά στην αρχαία Ελλάδα είχαν σημαντική πολιτιστική σημασία. Ο Όλυμπος θεωρούνταν ο τόπος κατοικίας των Δώδεκα Θεών, ενώ οι Μούσες ζούσαν στον Ελικώνα και ο Πάνας στο Μαίναλο. Ωστόσο, μέσα στους αιώνες, οι Έλληνες άρχισαν να βλέπουν τα βουνά ως καταφύγιο από τη καθημερινότητα και ως ιδανικούς προορισμούς για περιπέτειες και υπαίθρια σπορ.

Μεταξύ των δημοφιλών ορεινών προορισμών στην Ελλάδα, ξεχωρίζει ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της χώρας με την κορυφή Μύτικας να υψώνεται στα 2.917 μέτρα. Η περιοχή γύρω από το βουνό φιλοξενεί το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου. Ο Παρνασσός, άλλο ένα σημαντικό βουνό, περιλαμβάνει το ιερό του Απόλλωνα και τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, και είναι γνωστός για το χιονοδρομικό του κέντρο και την πόλη της Αράχωβας.

Ο Ταΰγετος είναι ο ψηλότερος στο νότο της χώρας, με την κορυφή Προφήτης Ηλίας να προβάλλει στα 2.404 μέτρα και τον χαρακτηριστικό του τίτλο “Πενταδάκτυλος”, λόγω της μορφής του. Εντυπωσιακό είναι επίσης το Πήλιο, γνωστό στη μυθολογία ως το βασίλειο των κενταύρων, που ενθουσιάζει με τα καταπράσινα τοπία και τα παραδοσιακά πέτρινα χωριά.

Οι φυσικές ομορφιές και η πολιτιστική κληρονομιά των βουνών της Ελλάδας αποδεικνύουν πως οι κορυφές τους δεν είναι μόνο τοπίο, αλλά και κομμάτι της ιστορίας και της ψυχής της χώρας.
Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top