Το Θαύμα της Βενετίας και η Αρχαία Τέχνη της Ξύλινης Δόμησης

Το Θαύμα της Βενετίας και η Αρχαία Τέχνη της Ξύλινης Δόμησης
Οι βενετσιάνικοι πάσσαλοι λειτουργούν με έναν έξυπνο τρόπο: είναι τοποθετημένοι πολύ κοντά μεταξύ τους ώστε να μην φτάνουν στο υπέδαφος, αλλά να κρατούν τα κτίρια σε ύψος χάρη στην τριβή που δημιουργείται. Αυτή η τεχνική είναι γνωστή για την ικανότητά της να ενισχύει το έδαφος χρησιμοποιώντας τη φυσική ως σύμμαχο. Η τριβή μεταξύ των πασσάλων και του εδάφους προσφέρει την υποστήριξη που απαιτείται για τη στήριξη των κτιρίων, και αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τη διάρκεια ζωής του συστήματος. Παρόμοιες πρακτικές είχαν εφαρμοστεί από τους Ρωμαίους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν βυθισμένους πασσάλους για να κατασκευάσουν γέφυρες κοντά στο νερό.

Η Βενετία είναι μια πόλη που έχει καταφέρει να επιβιώσει χάρη σε αυτή την τεχνική. Η πόλη, που γιορτάζει 1604 χρόνια από την ίδρυσή της, είναι χτισμένη πάνω σε εκατομμύρια ξύλινους πασσάλους που έχουν σταθεροποιήσει πέτρινα παλάτια και καμπαναριά. Αυτή η μοναδική αρχιτεκτονική έχει αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου, μερικές φορές αναγνωρίζεται ως θαύμα μηχανικής.

Μέχρι σήμερα, οι σύγχρονες κατασκευές συνήθως χρησιμοποιούν υλικά όπως ο οπλισμένος σκυρόδεμα και ο χάλυβας για θεμέλια που προορίζονται να διαρκέσουν 50 χρόνια. Σύμφωνα με τον Alexander Puzrin, καθηγητή γεωμηχανικής στη Ζυρίχη, οι θεμελιώσεις με σκυρόδεμα σχεδιάζονται με την υπόθεση ότι θα αντέξουν περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση, οι βενετσιάνικοι πάσσαλοι έχουν παραμείνει άθικτοι για πάνω από 1.600 χρόνια.

Η διαδικασία τοποθέτησης των πασσάλων ήταν επίπονη και απαιτούσε τους battipali, οι οποίοι τους χτυπούσαν με το χέρι. Αυτοί οι εργάτες χρησιμοποιούσαν μια μελωδία για να διατηρούν τον ρυθμό, δημιουργώντας μάλιστα και ένα πολιτισμικό στοιχείο στην εργασία τους.

Η Βενετία ενδέχεται να είναι η πιο αναγνωρίσιμη πόλη που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους ξύλινους πασσάλους, αλλά και άλλες πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, έχουν υιοθετήσει παρόμοιες τεχνικές. Παρα ταύτα, η Βενετία ξεχωρίζει για την κλίμακα και την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, προτού καταγραφούν επίσημα οι μέθοδοι διαχείρισης δασών και ξυλείας.

Αν και τα θεμέλια της Βενετίας αποδεικνύονται ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου, παραμένουν ευάλωτα σε ζημιές. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το ξύλο κάτω από την πόλη έχει υποστεί ζημιές, αλλά τελικά το νερό και η λάσπη το κρατούν σε σωστή κατάσταση. Ωστόσο, η συνέχιση της έρευνας είναι κρίσιμη για την κατανόηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας της πόλης.

Οι τεχνικές αυτές αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι οικοδόμοι είχαν μια μοναδική ικανότητα να εκμεταλλεύονται το περιβάλλον τους χωρίς τη χρήση σύγχρονων υλικών. Αυτή η συνένωση φυσικών και μηχανικών αρχών συνεχίζει να εμπνέει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top