Αύξηση κρουσμάτων mpox στην Ελλάδα και προτάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ

Αύξηση κρουσμάτων mpox στην Ελλάδα και προτάσεις προστασίας από τον ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού mpox συνεχίζει να παρατηρείται στην Ελλάδα, με αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Ο ιός mpox προκαλεί μια ιογενή λοίμωξη που σχετίζεται γενετικά με τον ιό της ευλογιάς, αν και έχει λιγότερη μεταδοτικότητα και γενικά προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα. Η νόσος μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά, καθώς και μέσω μολυσμένων αντικειμένων και αναπνευστικών σταγονιδίων στην περίπτωση παρατεταμένης στενής επαφής.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, μυαλγίες, πονοκέφαλο, οσφυαλγία και ρίγος, με χαρακτηριστικό εξάνθημα που εμφανίζεται 1 έως 5 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την πάθηση, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Οι μέθοδοι μετάδοσης περιλαμβάνουν στενή προσωπική επαφή, έκθεση σε βιολογικά υγρά και επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, όπως κλινοσκεπάσματα και ρούχα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νόσος mpox μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα.

Για την προστασία από την νόσο, ο ΕΟΔΥ προτείνει:
– Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.
– Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, με παράλληλη αποφυγή σεξουαλικών επαφών ή στενής επαφής με άλλους.
– Εμβολιασμό έναντι mpox για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, άτομα τρανς και μη δυαδικά άτομα, καθώς και επαγγελματίες υγειονομικής φροντίδας που είναι σε κίνδυνο έκθεσης.

Ο εμβολιασμός συνιστάται να γίνεται το συντομότερο δυνατόν μετά από έκθεση, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών, αλλά μπορεί να γίνει και μέχρι 14 ημέρες μετά. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Συστήνεται επίσης να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο εξάνθημα ή αλλοιώσεις δέρματος. Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί την κατάσταση και συνεργάζεται με ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας για τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top