Το κρανίο ανήκει σε έναν άνδρα ηλικίας 30-35 ετών κατά τον θάνατό του. Μέσα από λεπτομερή ανάλυση, οι επιστήμονες εντόπισαν σημάδια κοπής γύρω από μια σοβαρή βλάβη, που πιστεύεται ότι οφειλόταν σε καρκινικό όγκο. Αυτά τα σημάδια, πιθανότατα προερχόμενα από αιχμηρό αντικείμενο, υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι επιχειρούσαν να χειρουργήσουν τον όγκο.
Ο καθηγητής Edgard Camaros από το Πανεπιστήμιο Santiago de Compostela επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση των σημάνσεων αυτών: είτε πρόκειται για χειρουργική επέμβαση είτε για ιατρική αυτοψία. Ο Camaros αναφέρεται στο εκπληκτικό γεγονός ότι και οι δύο περιπτώσεις αποκαλύπτουν μια χειρουργική διαδικασία που σχετίζεται με όγκους.
Σημειώνεται πως η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Medicine, δείχνει ότι αν και ο καρκίνος θεωρείται σύγχρονη ασθένεια που σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες, είχε ήδη καταγραφεί στους αρχαίους πολιτισμούς. Ο Camaros προσθέτει ότι η αντίληψη του καρκίνου ως σύγχρονης ασθένειας είναι λανθασμένη, καθώς υπάρχει και στην προϊστορία, με ενδείξεις του καρκίνου να έχουν παρατηρηθεί ακόμη και στους δεινόσαυρους.
Πέρα από την ανάλυση του ανδρικού κρανίου, οι ερευνητές εξέτασαν και ένα άλλο κρανίο ηλικίας άνω των 2.000 ετών, που ανήκει σε γυναίκα με παρόμοια χαρακτηριστικά καρκινικού όγκου. Ο Camaros τόνισε τη σημαντικότητα των ευρημάτων αυτών, καθώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν γνωστοί για τις ικανότητές τους στην ιατρική και είχαν προχωρημένες γνώσεις ανατομίας και χειρουργικής.
Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέες προοπτικές στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αρχαίοι πολιτισμοί αντιμετώπιζαν τον καρκίνο, με τον Camaros να υπογραμμίζει ότι η έρευνά τους έχει στόχο να χαρτογραφήσει την ιστορία του καρκίνου από τους προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα.
Πηγή: newsbomb.gr