Μια ομάδα ερευνητών που ανέλυσε 47 μελέτες σχετικά με τη σχέση αυτο-ομιλίας και απόδοσης, διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αυτο-ομιλία βοηθούν τους αθλητές να βελτιώσουν την απόδοσή τους, ενώ παρέχουν και σε άλλους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν καλύτερα. Ακόμη και οι επιδραστικοί ηγέτες στις επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται αυτές τις πρακτικές.
Πώς μπορείτε και εσείς να αξιοποιήσετε τη θετική αυτο-ομιλία για να επηρεάσετε τον εσωτερικό σας διάλογο; Υπάρχουν πολλές στρατηγικές, αλλά εδώ είναι τρεις από τις πιο αποτελεσματικές που επικεντρώνονται στη βελτίωση των σχέσεων. Αυτές περιλαμβάνουν την αποφυγή της παθητικο-επιθετικής συμπεριφοράς, τον σεβασμό προς τους άλλους και τη διαχείριση της τελειομανίας σας.
Πρώτον, πώς να σταματήσετε την παθητικο-επιθετική συμπεριφορά; Αν έχετε αυτή την τάση, μπορεί να αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε καταστάσεις όπως το να λέτε ότι είναι όλα εντάξει ενώ δεν είναι, ή να γκρινιάζετε. Για να περιορίσετε αυτές τις συμπεριφορές, χρησιμοποιήστε θετική αυτο-ομιλία, εστιάζοντας πάντα στο πρόβλημα και όχι στο άτομο. Όταν οι συναισθηματικές αντιδράσεις σας σας σπρώχνουν προς την παθητικότητα, να θυμάστε να μιλήσετε απευθείας στο άτομο που σας ενοχλεί.
Δεύτερον, για να κερδίσετε σεβασμό, οφείλετε να θυμάστε ότι ο τρόπος που εκφράζετε τον εαυτό σας είναι κρίσιμος. Ο ψυχολόγος Albert Mehrabian έχει δείξει ότι ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις πραγματικές λέξεις. Σε δύσκολες συζητήσεις, εστιάστε στο πώς είναι πιο πιθανό να ακουστείτε ήρεμοι και προσανατολισμένοι στη λύση.
Τέλος, παραδεχτείτε ότι η δουλειά σας είναι πάντα «σε εξέλιξη». Δηλαδή, η τελειότητα είναι ένα ανέφικτο ιδανικό, και πάντα θα υπάρχει χώρος για βελτίωση. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στη συνεργασία και στην εκτόνωση της επιθυμίας σας για ανάπτυξη.
Για να περιορίσετε την παθητικο-επιθετική συμπεριφορά, να αποκτήσετε σεβασμό και να διαχειριστείτε την τελειομανία σας, θυμηθείτε αυτές τις τρεις κρίσιμες φράσεις: 1. Επικεντρωθείτε στο πρόβλημα, όχι στο άτομο. 2. Ο τρόπος που λέτε κάτι είναι πιο σημαντικός από το τι λέτε. 3. Δείτε τον εαυτό σας ως «εργασία σε εξέλιξη». Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη της θετικής αυτο-ομιλίας για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική σας ζωή.
Πηγή: newsbomb.gr