Η Ασφάλεια και η Διαρκής Χρήση Αντικολλητικών Τηγανιών στην Κουζίνα

Η Ασφάλεια και η Διαρκής Χρήση Αντικολλητικών Τηγανιών στην Κουζίνα
Σε πολλά νοικοκυριά, τα αντικολλητικά τηγάνια έχουν βρει τη θέση τους γιατί διευκολύνουν τη διαδικασία μαγειρέματος. Αυτά τα σκεύη προέρχονται από ειδικές επικαλύψεις, όπως το πολυτετραφθοροαιθυλένιο, γνωστό ως teflon, και το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Αυτές οι χημικές ενώσεις προσφέρουν μια λεία επιφάνεια, ώστε το φαγητό να μην κολλάει κατά την προετοιμασία.

Ωστόσο, η υπερθέρμανση του teflon μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες. Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 260°C, οι επικαλύψεις αρχίζουν να διασπώνται, απελευθερώνοντας τοξικές χημικές ουσίες στον αέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εισπνοή αυτών των αναθυμιάσεων μπορεί να οδηγήσει σε έναν προσωρινό πυρετό, γνωστό ως «γρίπη τεφλόν». Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν ρίγη, πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, εμφανίζονται 4-10 ώρες μετά την έκθεση και συνήθως υποχωρούν μέσα σε 12-48 ώρες.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τη διάρκεια ζωής των αντικολλητικών τηγανιών. Σύμφωνα με μελέτες, η επίστρωση teflon μπορεί να φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ειδικότερα, αν επιλέγετε να τηγανίζετε συχνά σε θερμοκρασίες γύρω στους 127 °C, η διάρκεια ζωής του τηγανιού μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 3 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση.

Επιπλέον, υπάρχουν και κεραμικά αντικολλητικά τηγάνια, τα οποία χρησιμοποιούν εναλλακτικές επικαλύψεις βασισμένες σε άμμο, προσφέροντας μια πιο ασφαλή επιλογή, χωρίς τον κίνδυνο απελευθέρωσης επιβλαβών χημικών ουσιών.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top