Η ερευνητική ομάδα, υπό την διεύθυνση του Ινστιτούτου Ακτινολογίας Mallinckrodt της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, μελέτησε τη σύνδεση μεταξύ τροποποιήσιμων παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία και η κατανομή του σωματικού λίπους, με την παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ. Συνολικά, συμμετείχαν 80 άτομα νοητικά υγιή, μέσης ηλικίας 49,4 ετών, εκ των οποίων περίπου το 57,5% ήταν παχύσαρκοι.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εξερεύνησαν τη σύγκριση διάφορων παραμέτρων, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, το σπλαχνικό και το υποδόριο λίπος, το λίπος στο ήπαρ, τους μηρούς και τους μύες, καθώς επίσης και την HDL χοληστερόλη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σχέση με την εναπόθεση αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους σχετίζονταν με αυξημένα επίπεδα αμυλοειδούς, ενώ άλλοι τύποι λίπους δεν έδειξαν τέτοια συσχέτιση. Επιπλέον, η υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και η χαμηλότερη HDL συνδέονταν με υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς. Σε άτομα με καλύτερα επίπεδα HDL, οι αρνητικές επιδράσεις του σπλαχνικού λίπους στην παθολογία του αμυλοειδούς μειώνονταν εν μέρει.
Μια δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε από την ερευνητική ομάδα στο ίδιο συνέδριο επιβεβαίωσε ότι η παχυσαρκία και το σπλαχνικό λίπος μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής με στόχο τη μείωση του σωματικού λίπους θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ.
Πηγή: newsbomb.gr