Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους

Η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης για ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους
Το χάδι αποτελεί μια πολύτιμη μορφή επικοινωνίας, ιδιαίτερα για άτομα που πάσχουν από άνοια, όταν οι λεκτικές ανταλλαγές είναι δυσκολότερες. Ο Δημήτρης Βλάχος, ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, υπογραμμίζει τη σημασία της σωματικής επαφής ως τρόπου ενίσχυσης της σύνδεσης με τους ασθενείς. Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», αναφέρει ότι η μνήμη και η προσωπικότητα των ατόμων με άνοια ενδέχεται να αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα οι φροντιστές να βιώνουν πρώιμα συμπτώματα πένθους.

Οι φροντιστές, συχνά, αισθάνονται συναισθήματα απώλειας καθώς βλέπουν το αγαπημένο τους πρόσωπο να “χάνεται”. Ο κ. Βλάχος προσθέτει ότι σε τέτοιες καταστάσεις, το τελευταίο αντίο μπορεί να είναι ασαφές και επομένως, ένα χάδι μπορεί να αποδειχθεί έναν σημαντικός τρόπος αποχαιρετισμού.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών προσφέρει μέσω του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι» δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στους φροντιστές και νοητική ενδυνάμωση στους ασθενείς για τρεις μήνες. Υπάρχουν επίσης τρεις κινητές μονάδες στο Ηράκλειο, τον Πειραιά και την Άρτα για οικογένειες που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Η διαδικασία αρχίζει με μια νευροψυχολογική αξιολόγηση του ασθενή και του φροντιστή, ακολουθούμενη από εβδομαδιαία ραντεβού με τον ψυχολόγο.

Η νοητική ενδυνάμωση είναι μια εξατομικευμένη παρέμβαση που στοχεύει στη διατήρηση ή βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών. Περιλαμβάνει δραστηριότητες προσαρμοσμένες σύμφωνα με την εκάστοτε αξιολόγηση του ασθενή. Η προσδοκία είναι να καθυστερήσει η νοητική εξασθένηση, βελτιώνοντας παράλληλα τη διάθεση του ασθενή και παρέχοντας ευκαιρίες κοινωνικοποίησης.

Οι φροντιστές έχουν συχνά μια έντονη ανάγκη για ψυχολογική στήριξη, καθώς βιώνουν συναισθήματα πένθους και ενοχής σχετικά με την φροντίδα που παρέχουν. Ο Δημήτρης Βλάχος επισημαίνει ότι οι περισσότερες ενοχές είναι αβάσιμες και ότι οι φροντιστές κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Η αυτοφροντίδα είναι επίσης καθοριστική, καθώς μόνο αν ο φροντιστής είναι καλά, μπορεί να φροντίσει αποτελεσματικά τον ασθενή.

Τέλος, ο κ. Βλάχος τονίζει τη σημασία της Γραμμής Βοήθειας 1102 της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, η οποία είναι διαθέσιμη καθημερινά για υποστήριξη και καθοδήγηση προς τους φροντιστές και τους συγγενείς των ατόμων με άνοια. Η ενημέρωση είναι κρίσιμη, καθώς οι οικείοι συχνά υποτιμούν την πορεία της ασθένειας και τις αλλαγές που θα έρθουν.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top