Ο Ερωτευμένος Εγκέφαλος και η Χημεία του Έρωτα

Ο Ερωτευμένος Εγκέφαλος και η Χημεία του Έρωτα
Ο ερωτευμένος εγκέφαλος, ανεξαρτήτως φύλου, έχει αποδειχθεί ότι είναι εθισμένος σύμφωνα με τους ειδικούς. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής Αντώνιο Ντακανάλη από το Πανεπιστήμιο «Μπικόκα» του Μιλάνου, οι εγκεφαλικές δομές που ενεργοποιούνται στους ερωτευμένους είναι οι ίδιες με αυτές που ενεργοποιούνται σε ανθρώπους που είναι εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη. Αυτή η κατάσταση του έρωτα λειτουργεί σαν ένα ναρκωτικό για τον εγκέφαλο, προκαλώντας τη διάδοση ντοπαμίνης, η οποία ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής, οδηγώντας σε έντονα συναισθήματα ευχαρίστησης και ενθουσιασμού.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η φάση του έρωτα μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως 2,5 χρόνια, μετά την οποία μπορεί να ακολουθήσει η φάση της αγάπης. Κατά την πρώτη φάση, τα επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόλης αυξάνονται, προκαλώντας σωματικές αντιδράσεις όπως ιδρώτα και κοκκίνισμα κατά την επαφή με το αντικείμενο του πόθου. Η ντοπαμίνη, η οποία ρυθμίζει το ερωτικό πάθος, έχει καθοριστική σημασία για την αίσθηση της ηδονής, ενώ η σεροτονίνη συμβάλλει στην εμμονική σκέψη για τον άλλον και μπορεί να προκαλέσει ζήλια.

Η φάση της αγάπης συνδέεται με την έκκριση ορμονών όπως η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσσίνη. Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως “ορμόνη της αγάπης”, απελευθερώνεται σε στιγμές οικειότητας και συμβάλλει στη δημιουργία σχέσεων, ενώ η βαζοπρεσσίνη συνδέεται με την ερωτική αφοσίωση και την πίστη.

Η διαδικασία του έρωτα είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντακανάλη, εξελικτικά σχεδιασμένη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν ένα ταίρι και να διαιωνίσουν το είδος. Στατιστικά, οι άνθρωποι ερωτεύονται κατά μέσο όρο δύο έως τρεις φορές στη ζωή τους.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top