Τα Οφέλη της Γύρης Μελισσών στην Υγεία και τη Διατροφή μας

Τα Οφέλη της Γύρης Μελισσών στην Υγεία και τη Διατροφή μας
Αυτό το ελάχιστα γνωστό αλλά εξαιρετικά πολύτιμο συστατικό της διατροφής είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες, πολυφαινόλες, λιπίδια, μέταλλα και βιταμίνες, καθιστώντας το ένα από τα πιο θρεπτικά προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες. Η γύρη, που συλλέγεται από τις μέλισσες από διάφορα φυτά και στη συνέχεια επεξεργάζεται σε κυψέλες, είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης για τα έντομα.

Παράγοντας ευεργετικών επιπτώσεων στην υγεία, η γύρη των μελισσών προστατεύει από ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2022. Περιέχει έως και 32 αμινοξέα και είναι πλούσια σε βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Β, C και Ε, καθώς και σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

Η παρουσία αντιοξειδωτικών στη γύρη βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της γύρης και οι θετικές της επιδράσεις στο πεπτικό σύστημα την καθιστούν σημαντική προσθήκη στη διατροφή.

Όσον αφορά τη χρήση της, η γύρη των μελισσών μπορεί να αγοραστεί και να καταναλώνεται τακτικά, ξεκινώντας με ένα κουταλάκι του γλυκού ημερησίως. Έχει μια γήινη γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ωμή ή διαλυμένη σε ζεστό νερό. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αυξηθεί η δόση σε 2-4 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 100 g γύρης μελισσών περιέχουν έως και 20 g πρωτεΐνης, γεγονός σημαντικό σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Διατροφής για την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών. Η συμπερίληψη της γύρης στη διατροφή μπορεί να είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, ειδικά σε περιόδους εκθετικής έκθεσης σε αρνητικούς παράγοντες.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top