Το μυστήριο του συνδρόμου εκρηκτικής κεφαλής και οι επιπτώσεις του στον ύπνο

Το μυστήριο του συνδρόμου εκρηκτικής κεφαλής και οι επιπτώσεις του στον ύπνο
Η 31χρονη Λοριάν από τη Λωζάνη περιγράφει την εμπειρία της: “Άκουσα σαν να έσκασε βόμβα. Δεν ήταν αληθινό, λίγο σαν ακουστική παραίσθηση. Δεν το είχα ξαναζήσει ποτέ και μετά δεν ξαναγίνει. Αλλά ήταν εντυπωσιακό και έπαθα σοκ.” Αυτό το δυσάρεστο χτύπημα που αντιμετώπισε είναι γνωστό ως σύνδρομο εκρηκτικής κεφαλής ή EHS (Exploding Head Syndrome) στην επιστήμη.

Οι εμπειρίες των ατόμων που έχουν βιώσει το EHS ποικίλλουν, με πολλούς να περιγράφουν ήχους όπως βροντές, εκρήξεις ήχων από πυροτεχνημάτων, αλλά και άγνωστοι θόρυβοι, όπως χτύπημα πόρτας ή πυροβολισμός. “Μπορεί να ακούσετε έναν δυνατό θόρυβο, αλλά πάντα πολύ σύντομο,” τονίζει ο νευρολόγος Stephen Perrig του Κέντρου Ιατρικής Ύπνου των νοσοκομείων της Γενεύης. Ο ειδικός προσθέτει ότι μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν μια έντονη λάμψη ή έναν ψυχικό σοκ, χωρίς ωστόσο να προκαλούνται πόνοι.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, γεγονός που καθησυχάζει όσους την βιώνουν, καθώς το EHS είναι τελικά μια παρασυνείδητη κατάσταση που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου ή του ξυπνήματος. Αυτή η συνθήκη συνδέεται με την υπνοβασία, την παράλυση του ύπνου και την αίσθηση της πτώσης. Πρώτη φορά περιγράφηκε επιστημονικά το 1876 από τον Αμερικανό νευρολόγο Silas Weir Mitchell, αλλά δεν ανήκε στις διαταραχές του ύπνου έως το 2005.

Η διαταραχή φαίνεται ότι πλήττει κυρίως γυναίκες και άτομα άνω των 50 ετών, ωστόσο μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον το 2015 εντόπισε και νέους που την παρουσίαζαν. Σημαντικά ευρήματα από μελέτες αναδεικνύουν ότι τα επεισόδια του EHS συνδέονται με αύξηση του καρδιακού ρυθμού και έντονο φόβο, ενώ οι μυϊκές συσπάσεις παρατηρήθηκαν επίσης συχνά.

Παράλληλα, η καταπολέμηση του στρες είναι μια θετική πρακτική για την προώθηση της ηρεμίας και του ύπνου. Οι ειδικοί προτείνουν τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και η βαθιά αναπνοή, καθώς και στρατηγικές για καλύτερο ύπνο. Αυτές περιλαμβάνουν την αποφυγή οθονών πριν τον ύπνο, τον προσεκτικό περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και καφέ, και την αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας πριν τον ύπνο. Η επιλογή ελαφρών γευμάτων το βράδυ είναι επίσης σημαντική για τον ποιοτικό ύπνο.

Πηγή: newsbomb.gr

Back To Top