Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγετε ωμά. Διατροφή με ωμά προϊόντα, όπως το ωμό κοτόπουλο, μπορεί να ακούγεται παράξενη, ωστόσο στην Ιαπωνία το sashimi κοτόπουλου, γνωστό και ως torisashi, έχει αρκετούς θαυμαστές. Για αυτό το πιάτο, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα κομμάτια κοτόπουλου που έχουν διατεθεί για κατανάλωση ωμά. Παρά τις παραδόσεις, τα πουλερικά ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα, γι’ αυτό πρέπει να υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία μέχρι να φτάσουν στους 74 βαθμούς Κελσίου.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα επικίνδυνα τρόφιμα είναι ο ωμός κιμάς, ο οποίος υποστηρίζεται από οπαδούς της παλαιολιθικής διατροφής. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο ωμός κιμάς μπορεί να περιέχει E. coli, επικίνδυνο για την υγεία, και προτείνουν τη μαγειρική του σε εσωτερική θερμοκρασία 70 °C.
Άλλο επικίνδυνο τρόφιμο είναι τα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια και τα μύδια, τα οποία μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Είναι σημαντικό να τα μαγειρεύετε μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους, σε θερμοκρασία περίπου 63 °C.
Τα αυγά είναι επίσης επικίνδυνα όταν καταναλώνονται ωμά, καθώς μπορεί να μολυνθούν από σαλμονέλα. Η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Για ασφάλεια, τα αυγά θα πρέπει να μαγειρεύονται καλά.
Ακόμα, το αλεύρι είναι ένα άλλο τρόφιμο που μπορεί να περιέχει παθογόνα, όπως E. coli και σαλμονέλα. Η ωμή ζύμη για μπισκότα ή τηγανίτες δεν είναι ασφαλής και πρέπει να αποφεύγεται.
Τέλος, οι πατάτες και το φρέσκο γάλα ενέχουν κινδύνους. Οι πατάτες περιέχουν σολανίνη, ένα τοξικό στοιχείο που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το γάλα, από την άλλη, πρέπει να παστεριώνεται, καθώς μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια, και το νωπό γάλα είναι 150 φορές πιο επικίνδυνο από το παστεριωμένο.
Πηγή: newsbomb.gr