Αφού οι πατάτες ή τα ζυμαρικά μαγειρευτούν, υπάρχουν τρόποι να τα μετατρέψετε σε πιο υγιεινές επιλογές. Ένα απλό τέχνασμα είναι να τα αφήσετε να κρυώσουν εντελώς μετά το μαγείρεμα, προκειμένου να σχηματίσουν ανθεκτικό άμυλο. Αυτός ο ειδικός τύπος φυτικών ινών δεν μπορεί να απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό, κάνοντάς σας να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και με λιγότερες θερμίδες.
Το ανθεκτικό άμυλο δεν διασπάται κατά τη διαδικασία της πέψης, καθώς φτάνει στο παχύ έντερο άθικτο. Λειτουργεί σαν φυτικές ίνες, καθώς δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Οι επιστήμονες διακρίνουν τρεις κύριους τύπους ανθεκτικού αμύλου: τον πρώτο, που υπάρχει στα κυτταρικά τοιχώματα, δεύτερο που είναι φυσικό και μη θερμαινόμενο (όπως στις ωμές πατάτες), και τον τρίτο που σχηματίζεται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα ψυχθούν μετά το μαγείρεμα. Αυτή η διαδικασία μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Η πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία, ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας. Συνιστάται κατανάλωση περίπου 15 έως 30 γραμμαρίων ανθεκτικού αμύλου ημερησίως, μια ποσότητα που συνήθως δεν επιτυγχάνεται στις δυτικές χώρες.
Ειδικά για άτομα με παχυσαρκία, η αύξηση της κατανάλωσης ανθεκτικού αμύλου μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και να προσφέρει επιπλέον οφέλη για την υγεία. Επίσης, η κατανάλωση του συγκεκριμένου αμύλου έχει αναφερθεί ότι παρέχει προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πηγή: newsbomb.gr